Cirque du Soleil проучва възможностите за преструктуриране на дълга, като компанията дори обмисля и фалит, след като беше принудена да прекрати шоута заради епидемията от коронавирус, съобщават пред Reuters източници, запознати с въпроса.

Известната циркова компания със седалище в Монреал, до голяма степен популярна с редовните си участия в заведенията в Лас Вегас, трябваше временно да уволни по-голямата част от персонала си, след като бяха предприети мерки за социално дистанциране, за да се предотврати разпространението на вируса.

Следователно Cirque du Soleil работи със съветници за преструктуриране, за да се справи с паричната криза и с дълг от около 900 милиона долара, посочват източници, които не се разкриват.

Кредиторите също водят разговори със съветници, докато се подготвят за евентуални преговори с компанията.

Cirque du Soleil все още не е решила как да се справи с обтегнатите си финанси, казват източниците, а от самата компания отказват коментар.

Развлекателните компании отчитат огромни загуби заради карантината на коронавируса. Опитвайки се да забавят разпространението на заразата, правителствата забраниха големи събития, наредиха на хората да останат у дома и да затворят бизнеса, който се счита за несъществен.

Съкращенията на Cirque du Soleil засегнаха повече от 4 600 служители или около 95% от работната сила, съобщиха от компанията.

Moody's Investors Service по-рано този месец намали кредитния рейтинг на Cirque du Soleil дълбоко в нежелана територия и заяви, че компанията е в "голям риск". Отменените шоута тази година се очаква да доведат до стръмни финансови загуби за фирмата, "с ограничени перспективи за устойчива структура на капитала след това", пишат от рейтинговата компания в бележка до компанията на 18 март.

Cirque du Soleil разполага с около 105 милиона долара средства към декември. Очаква се Cirque du Soleil да похарчи около 165 милиона долара през следващата година, включително за възстановяване на билети за анулирани шоута и изплащане на дълга, пишат още от Moody's Investors Service.