Световните технологични производители предупреждават, че по-нататъшните прекъсвания на енергийните доставки в Китай биха създали хаос по глобалната верига за доставки на смартфони. Това засяга особено гиганта Apple, пишат световните медии. От американската компания се подготвят за пиковия сезон за производство на най-новите модели iPhone.

Ключови доставчици на Apple вече заявиха, че трябва да спрат или поне със сигурност да намалят дейността си във фабрики в провинция Дзянсу, която е индустриалният център на Китай, след като местните власти ограничиха доставките на електричество за промишлена употреба до края на месеца. Властите в Дзянсу са заповядали на предприятията да спрат изцяло да използват електроенергия през последната седмица на септември или да наложат на производителите да намалят потреблението на енергия през периода с 10 до 30%.

iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max - всичко за новите смартфони на Apple

Новият iPhone 13 вече e тук и е по-умен от всякога

Това ли са най-добрите смартфони на годината?

Тези ограничения са били въведени след предупреждението на Пекин, че ще наложи по-строги наказания за провинциите, които не спазят годишните си цели за намаляване на потреблението на енергия и намаляване на въглерода.

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

Най-скъпият модел идва на 3 750 лева

Новите мерки вече са засегнали широк кръг от ключови доставчици на Apple, Tesla, Microsoft, HP и Dell. Освен това доведоха и до прекъсване на производството на най-добрите световни доставчици на пакетиране на чипове и тестване като Qualcomm, Nvidia и Intel.

Сега много компании предупреждават, че прекъсване на електроенергията през октомври би създало ударни ефекти по цялата верига на доставки, тъй като от септември до ноември традиционно е най-натовареният период за технологичните производители, които се подготвят за празничния сезон. Някои компании бяха принудени да поискат служителите им да работят допълнително по време на китайските празници на Златната седмица, които започнаха от 1 октомври, за да компенсират загубата на производствен капацитет през септември.

Прекъсването на електрозахранването в Китай идва в момент, в който страната напредва с целите си да се справи с изменението на климата. Пекин заяви, че въглеродните му емисии ще достигнат своя пик до 2030-а година. През септември китайският президент Си Дзинпин заяви пред Общото събрание на ООН, че Китай няма да строи повече електроцентрали, работещи с въглища. Крайната цел на страната е да достигне въглеродна неутралност до 2060-а година.

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Заводите затварят и вече бе отчетен спад в производството, а компаниите търсят друга дестинация за инвестициите си