Двама високопоставени мениджъри, свързани с фалиралата криптоборса FTX, са признали своята вина по няколко обвинения и сътрудничат на американската прокуратура, съобщава CNN, като се позовава на съдебни документи. Те ще отговарят и по иск за измама, заведен от Комисията по ценните книжа и борсите.

Междувременно, създателят на FTX Сам Банкман-Фрайд беше екстрадиран от Бахамските острови. Очаква се в рамките на днешния ден той да се изправи пред съдия в Манхатън, който да определи мярката му за неотклонение.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на Бахамите

Арестуваха "Кралят на крипто" Сам Банкман-Фрайд на Бахамите

Той е арестуван за "финансови престъпления" срещу законите в САЩ и Бахамските острови

30-годишният предприемач тепърва ще бъде съден за случилото се с FTX, която се срина през ноември и така завлече хиляди вложители. Показания по случая вече дават Гари Уанг - съосновател на борсата и Каролайн Елисън - изпълнителен директор на хедж фонда Alameda Research. Те са се признали за виновни по обвинения в престъпно сдружаване и измама.

Уанг и Банкман-Фрайд са основали FTX през 2019 г., като двамата са работили и в Alameda Research, а Елисън е станала ръководител на фонда от октомври 2021 г. Според прокуратурата именно Сам Банкман-Фрайд е откраднал парите на клиентите на криптоборсата (чрез специална скрита функционалност на FTX, разработена от Уанг), за да ги инвестира чрез Alameda в други компании, да си купува луксозни имоти и да дарява десетки милиони долари на политически кампании - предимно свързани с Демократическата партия, но също и за кандидати на републиканците.

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

3 начина, по които колапсът на FTX може да преоформи криптоиндустрията

Разпадането на крипто борсата е "опустошително за инвеститорите"

Именно политическата активност екстрадирания от Бахамите бизнесмен е обект на отделно разследване.

Уанг и Елисън са ответници по иск на Комисията по ценните книжа и борсите. Според регулатора двамата, под ръководството на Банкман-Фрайд, са манипулирали цената на токена FTT, за да измамят инвеститорите.