Цените на какаото се покачиха до 39-годишен максимум, но благодарение на срива на британския паунд производителите на шоколад не пострадаха.

Какаото е една от малкото суровинни борсови стоки, чиято търговия се осъществява в фунтове стерлинги, пише Bloomberg. На лондонската стокова борса ICE то може да се търгува и в долари, но трейдърите предпочитат котировките на тази стока да се номинират в британски лири.

Последната седмица фунтът стерлинг поевтиня с 14 процента след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз.

В същото време повечето производители на шоколадови изделия сключват сделките и извършват покупките на суровината в долари и евро. Затова за тях цената на какаото след 23 юни – деня на референдума за Брекзит се понижи.

Септемврийските фючърси за какаото 2,518 хиляди фунта стерлинги за тон ($3245) в хода на търговете на  Междуконтиненталната борса ICE на 8 юли, което е максимално от 1977 година ниво. И докато в британски лири цената нарасна с 10%, то в евро се понижи с 1,1%, а в долари – с 3,9%, след после Brexit.

Цените на какаото растат пета година поред. В момента това покачване се обяснява със сушата в Западна Африка, домела до най-ниската за последните няколко години реколта. В същото време продажбите на шоколад в света от януари до май са се намалили с 2 процента.