Едночасов полет, свързващ една от най-малките страни на планетата с нейна съседка, е най-оживеният международен маршрут в света.

30 537- толкова пъти са летели самолетите между Сингапур и малайзийската столица Куала Лумпур през 12-те месеца до февруари,се равнява на около 84 полета на ден, според доклад на OAG Aviation Worldwide, цитиран от Bloomberg.

8 от 10-те най-оживени маршрута са в Азия

Източник: OAG

8 от 10-те най-оживени маршрута са в Азия

Класацията очаквано е доминирана от Азия, най-натовареният маршрут извън региона е този между Ню Йорк и Торонто с 16 956 полета. Европа е далеч назад, като нейната най-оживена линия между Лондон и Дъблин се нарежда на 14-о място с 14 390 полета.

Що се отнася до броя на пътниците, първенец е между Хонконг и столицата на Тайван - Тайпе, като 6.5 млн. пътници са прелетели по този маршрут през 12-месечния период. След него се нареждат Джакарта-Сингапур с 4.7 млн. души и Куала Лумпур-Сингапур с 4 млн. пътници.

Най-натоварените самолетни маршрути в света

Най-натоварените самолетни маршрути в света

Един континент доминира класацията

През последните години Азия е най-бързо растящият пазар на пътувания в света. Но дори и най-използваните международни маршрути не се доближават до най-популярните вътрешни полети.

Най-оживеният въздушен маршрут в света е между столицата Сеул и малък остров край бреговете на Южна Корея. Самолетите са извършили 65 000 полета между южнокорейската столица и остров Джеджу през 2017 г., според OAG.

Индия строи 100 нови летища за над $60 милиарда

Страната, в която пътниците нарастват най-бързо, строи 100 нови летища за над $60 милиарда

Дори най-малките населени места ще имат свои аеропорти