Преди 12 години четирите най-големи американски компании по пазарна капитализация бяха ExxonMobil, Apple, Microsoft и Chevron. Оттогава ExxonMobil и Chevron изпаднаха от първите четири - всъщност от топ 10 - и бяха заменени от Alphabet и Amazon. Но какво да кажем след 12 години? Трябва ли да очакваме същите четири акции да запазят местата си, или нови имена ще си пробият път към върха?

Ето какво смятат експертите на финансовото издание The Motley Fool:

Microsoft

Oт изданието прогнозират, че през 2035 г. Microsoft ще бъде най-голямата американска компания по пазарна капитализация. Софтуерният гигант вече е втората по големина компания в САЩ с изумителна пазарна оценка от 2,4 трилиона долара. Какво ще го отведе от номер 2 до номер 1? С една дума: растеж. През последното десетилетие Microsoft има среден тримесечен ръст на приходите спрямо предходната година от около 11%. Това е зашеметяващо за компания с такъв размер.

Снимка 605800

Източник: iStock

Освен това, скорошният напредък в областта на изкуствения интелект (AI) трябва да означава още по-голям ръст на приходите за Microsoft през следващите години, тъй като компанията може да използва съществуващите си отношения с OpenAI - компанията зад ChatGPT - и потенциално да придобие обещаващи стартиращи фирми, преди да станат заплахи за нея.

Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?

Microsoft падна от място № 2 в класацията на най-ценните компании в света. Коя я измести?

Петролната компания Saudi Aramco може да се похвали със стойност от 2,11 трилиона долара пазарна стойност

И накрая, разнообразните бизнес сегменти на Microsoft му дават опора в различни области: облак, игри и социални мрежи, за да назовем само няколко. Всичко това допринася за технологична мощ, която трябва да продължи да се издига високо през следващото десетилетие.

Amazon

В момента Amazon е на четвърто място с пазарна капитализация от 1,3 трилиона долара. Възможно е обаче, гигантът за електронна търговия да скочи до номер 2 до 2035 г. Подобно на Microsoft, Amazon трябва да получи тласък от AI софтуер и услуги. Amazon вече е водещото име в облачните изчисления благодарение на своя доходоносен сегмент Amazon Web Services (AWS). Тъй като все повече организации и приложения мигрират към облака, Amazon трябва да пожъне още повече приходи от AWS.

Снимка 220036

Източник: GettyImages

В допълнение, Amazon вероятно ще спечели позиции, тъй като продължава да изгражда своите AI предложения. Компанията вече използва AI, за да помогне за управлението на масивната си логистична мрежа. Но с почти безкраен поток от потребителски данни, събрани от повече от 500 милиона устройства с поддръжка на Alexa в световен мащаб, Amazon е в добра позиция да разработи следващото поколение персонализирани, функционални AI асистенти.

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Рискови капиталисти, банки и акционери инвестират твърде много пари в стартиращи компании

Apple

Очаква се най-голямата по пазарна капитализация компания в света, в момента, да се понижи до третото място до 2035-та година. В момента пазарната капитализация на Apple флиртува с границата от 3 трилиона долара.

Има обаче рискове да бъдеш "най-доброто куче". В крайна сметка няма къде по-високо да се изкачи, освен надолу. Във всеки случай не се очаква Apple да тръгне по пътя на ExxonMobil и да изпадне от първите четири. Но е възможно Apple да расте по-бавно от други компании (като Microsoft и Amazon), които са по-добре позиционирани през следващите 12 години.

Снимка 219438

Източник: GettyImages

Например, най-големият актив на Apple е способността му да проектира, произвежда и продава страхотен хардуер. Въпреки това, с възхода на AI технологията, е възможно хардуерът да заеме заден план пред софтуера. В края на краищата, никой не се интересува какво устройство използва, когато задава въпрос на ChatGPT - интересът е във взаимодействието с базирания в облака чатбот.

Apple ще инвестира $430 млрд. в своето голямо US завръщане

Apple ще инвестира $430 млрд. в своето голямо US завръщане

Компанията иска да намали зависимостта си от Китай

Във всеки случай, от пазарна гледна точка, Apple трябва да възобнови растежа на приходите си, който се забавя стабилно от 2021 г. насам. Миналата година тримесечният ръст на приходите спрямо предходната година беше средно под 1%, което не е рецепта за задържане най-високото място в класацията по пазарна оценка. Новите модели iPhone и най-новите VR устройства на компанията трябва да помогнат за увеличаване на приходите в краткосрочен план.

Tesla

И накрая, след дузина години, напълно е възможно да видиме Tesla да попълни челната четворка. Днес лидерът при електрическите превозни средства (EV) е номер 6 с пазарна капитализация от около 800 милиарда долара. Въпреки това, до 2035 г. е възможно стойността на компанията да е много по-висока.

И имам две причини защо. Първо, както може би подозирате, ще бъде преходът към електромобили. Това е огромна светска тенденция, при която Tesla има многобройни предимства пред своите конкуренти. Има обаче втора причина да се очаква, че Tesla може не само да влезе в първите четири, но може би да оглави списъка до 2035 г.: Илон Мъск. С две думи, далновидни лидери са трудни за намиране и човекът, който ръководи Tesla, е един от тях.

Снимка 246289

Източник: GettyImages

Мъск е в челните редици на няколко ключови технологични тенденции: чиста енергия, комерсиализация на космоса, автономно шофиране и социални медии, за да назовем само няколко. Не може да се каже какво може да прави след 12 години, но почти сигурно ще бъде интересно и печелившо.

Tesla едва смогва с поръчките на китайските потребители за Model Y

Tesla едва смогва с поръчките на китайските потребители за Model Y

Продажбите на Model Y се увеличиха с 26% на годишна база в Китай

За инвеститорите обаче има само един начин да "заложат" на Мъск. От многобройните му компании и начинания само Tesla е публично търгувана компания. И това е най-голямата причина Мъск да е най-богатият човек на планетата.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.