Мултимилиарден план за разгръщане на производството си на американска територия е в ход в Apple. Водещият производител на компютри и смартфони намалява зависимостта си от производствените подизпълнители в Китай.

Контекст: Още от началото на производството на iPhone основната част от продукцията идва от Китай. Това прави Apple много зависими от отношенията между Вашингтон и Пекин, които през последните години са на все по-лошо равнище. Суровите противоепидемични мерки в Китай и протестите срещу тях също се отразиха на производството.

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Apple набра близо $1 милиард депозити за... 4 дни

Новият спестовен продукт на компанията предлага изгодна лихва

Apple разширява партньорствата си в Индия и Виетнам, но различни американски политици призовават компанията да разшири присъствието си в САЩ.

Детайли: Най-новата стъпка в тази посока е голяма сделка с Broadcom. Американската компания ще произвежда 5G компоненти за Apple, които на свой ред ще инвестират в редица американски градове.

Apple ще инвестира милиарди евро в разработването на чипове в Мюнхен

Apple ще инвестира милиарди евро в разработването на чипове в Мюнхен

Твърди се, че разработчиците работят върху 5G технологията на компанията

Създателите на iPhone имат общо 48 завода, като 30 от тях са в Калифорния.

Общо 2,7 млн. американци получават заетост благодарение на Apple - в производството, разработката на приложения и като служители на различни подизпълнители.

Амбицията обаче е те да станат много повече. Така през следващите 5 години компанията планира да инвестира 430 млрд. долара в американската икономика.