Fiat Chrysler (FCA) се обединява с BMW, Intel и Mobileye в разработването на автономни автомобили, предава VentureBeat.

Компаниите обсъждат създаването и на техноглогии, които да управляват колата с помощта на шофьора, и изцяло автономни автомобили.

Наскоро Intel придоби Mobileye за 15.3 милиарда долара, за да повиши капацитета си и да използва технолгоията на компанията, за да разработи платформа за автономни автомобили. Сега към лагера на Intel се присъединява и още един голям производител - Fiat.

"Бъдещето на транспорта лежи на възможността лидерите на автомобилната и на технологичната индустрии да работят заедно, за да разработят архитектура, която автомобилните прозиводители могат да заимства и използва", заяви главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич. "Приветстваме приноса на FCA, които ще ни приближи по-близо до създаването на най-безопасните автономни автомобили в света", допълни той.

Обединението на Intel, BMW и Mobileye бе обявено преди малко повече от година. Компаниите очакват първите автомобили да са готови през 2021 г., а още до края на тази година да произведат 40 тестови коли.

Патрик Мурхед, анализатор в Moor Insights & Strategy, посочи, че в момента състезанието за чипове за автономни коли е само между Intel и Nvidia.