Автомобилният производител Ford обмисля затварянето на заводи във Великобритания и в други европейски държави в отговор на британския референдум. От американската корпорация изчисляват, че в следващите две години “Брекзит” ще им коства 1 милиард долара, пише CNBC.

Колите на Ford, които са сред най-популярните в Обединеното кралство, ще поскъпнат за британците преди края на годината.

По думите на финансовия директор Боб Шанкс повишаването на цените на возилата е необходимо, за да компенсира загубите на компанията от поевтиняването на паунда.

От производителя предупреждават, че предстоят трудни месеци за компаниите на пазара заради отслабналото търсене в Китай и САЩ, предизвикано до някаква степен и от британския вот.

Ford отчете по-слаби от прогнозираните резултати за второто тримесечие заради по-малкото продажби. Акциите на компанията изгубиха 9% от стойността си по време на търговията в Ню Йорк до 12,52 долара.

Според изчисленията на Шанкс “Брекзит” и обезценяването на паунда ще струват на корпорацията 200 милиона долара до края на тази година и между 400 и 500 долара за 2017 г. и 2018 г.