Германия продаде делът си в Deutsche Lufthansa AG и спечели 760 милиона евро, съобщи Bloomberg. Помощта на държавата беше необходима, за да поддържа водещия авиопревозвач "на повърхността" по време на пандемията от Covid-19.

Преди ден обаче Фондът за икономическа стабилизация на страната (WSF), продаде оставащия си дял от 9,92% от най-голямата авиокомпания в Европа на институционални инвеститори.

Ето какво увеличение на заплатите получиха пилотите от Lufthansa, за да спрат да стачкуват

Ето какво увеличение на заплатите получиха пилотите от Lufthansa, за да спрат да стачкуват

Споразумението слага край, поне до юни 2023 г., на трудовия спор между служителите и авиокомпанията

"Общите приходи от 1,07 милиарда евро, генерирани за WSF от продажбата на неговия дял, значително надхвърлят 306 милиона евро, инвестирани за придобиването му - със 760 милиона евро", каза Юта Доенгес, която отговаря за WSF като управляващ директор на финансите агенция. С този резултат "участието на WSF приключва и компанията отново е в частни ръце", каза тя.

През ноември Lufthansa изплати предсрочно последната част от своя спасителен план от 9 милиарда евро, което позволи на правителството да намали дела си и то със значителна печалба.

14 полета на Lufthansa от и до София бяха анулирани, какви са правата на пътниците

14 полета на Lufthansa от и до София бяха анулирани, какви са правата на пътниците

Пилотите на авиокомпанията протестират

Най-богатият човек в Германия Клаус-Майкъл Кюне вероятно е бил един от купувачите. Наскоро той обяви, че иска да увеличи своя дял в авиокомпанията, който в момента е 15,01%.

Преди дни Lufthansa обяви, че постигнала споразумение с пилотите си за увеличаване на заплатите им, в замяна на обещание за спиране на техните стачки за 10 месеца. Най-голямата европейска авиокомпания се бори с трудови спорове, които влошиха и без това хаотичния летен туристически сезон.