Някои по-малки банки в Германия и Швейцария се борят да намерят точния отговор на отрицателните лихви по депозити, начислявани от централните банки в района, съобщава Bloomberg.

Няколко кредитори обявиха нови стратегии през последните дни, а наказателни лихви за спестяванията на частни клиенти бяха въведени, анулирани или променени.

Поредният подобен случай е този с швейцарската Postfinance - петата по големина финансова институция в банкирането на дребно в страната. Тя ще наложи такса върху депозитите от 500 000 швейцарски франка или повече на 1 октомври. Досегашният лимит беше 2 пъти по-голям - 1 милион франка. Таксата възлиза на 1% от парите, превишаващи прага.

"Макар на практика да не плащаме никакви лихви, ние получихме повече от 3 и половина милиарда франка в клиентски фондове през последните 12 месеца. За да спрем силния приток на нови пари и дори да получим изтичане на средства от клиенти, трябва да затегнем режима ни за таксите", каза говорителят на Postfinance Рето Корман пред Bloomberg.

Като държавна банка, на Postfinance не е разрешено самостоятелно да отпуска заеми. "Така остават само няколко продукта, които да компенсират тежестта на отрицателните лихвени проценти", посочва Корман.

Германската Hamburger Sparkasse която е на път да въведе наказателни лихви, също оправдава решението си с високите разходи за ликвидни средства. "Ако клиентите държат големи суми пари в разплащателните си сметки, това ще струва на банката много пари ден след ден", каза говорителката Стефани фон Карлсбург.

От банката отчитат, че ниските лихви им струват "висока двуцифрена сума от милиони евро годишно".

От септември нататък кредиторът ще начисли такса от 0.4% върху частните спестявания от 500 000 евро или повече. "Тази такса все още не покрива разходите, понесени от наказателната лихва на ЕЦБ за банкови депозити. Например, ние също трябва да плащаме за гарантиране на влоговете", каза Карлсбург.

Hamburger Sparkasse е най-голямата спестовна банка в Германия по активи през 2017 г., според данните на Германската асоциация на спестовните банки.

Друга местна банка - Hamburger Volksbank реши да анулира наказателната ставка от 0.2%, въведена в началото на 2017 г. за частни салда в размер на 500 000 евро или повече в някои сметки. Пострадалите клиенти прехвърлиха парите си с течение на времето, каза говорителката на банката Хайди Мелис.

"В крайна сметка имаше много малко клиенти със спестявания над 500 000 евро, така че решихме да отменим санкцията", заяви Мелис. Остава да се види как ще се развият паричните потоци на клиентите в бъдеще.

Много кредитори трябва да плащат за парите, които те държат в централните банки. Европейската централна банка има лихва върху депозити от минус 0.4%, а тази на Швейцарската национална банка е минус 0.75%.

Докато прехвърлянето на тези разходи на корпоративни клиенти под формата на наказателни лихви не е необичайно, такава стъпка все още е изключение за частните клиенти в региона.