Няколко големи американски и международни авиокомпании обявиха за временна отмяна на свои полети до определени градове в САЩ, където AT&T и Verizon би трябвало да пуснат 5G мрежи днес. Авиокомпаниите се опасяват, че тази технология не е безопасна за самолетите, тъй като тези мрежи работят на честота, близка до тази, използвана от авиационните уреди.

Компанията Emirates отмени полети до Бостън, Чикаго, Далас, Хюстън, Маями, Нюарк, Орландо, Сан Франциско и Сиатъл за неопределено време, обяснявайки това със "загриженост относно възможни експлоатационни проблеми" поради пускането на 5G мрежи, съобщава Fox News. От авиокомпанията уточняват, че пътниците с билети за полети до тези градове дори няма да бъдат качени в самолетите на летищата.

Japan Airlines предупреди, че няма да изпълнява полети в САЩ със самолети Boeing 777, тъй като преди това именно компанията Boeing е предупредила за възможното "негативно въздействие на 5G върху работата на електронните прибори, и в частност на радиовисотомери". В резултат на това, Japan Airlines отмени всички свои полети в САЩ, които не могат да бъдат прехвърлени на самолети Boeing 787.

Някои свои полети до САЩ също така отмениха и All Nippon Airways и Air India. Американската авиокомпания United Airlines предупреди ден преди това, че пускането на 5G мрежи в непосредствена близост до летищата ще доведе "не само до отмяна на хиляди полети и провал на планове на потребителите в началото на 2022 г., но и до отмяна на въздушни товарни превози до градовете, където тези мрежи се пускат, което ще се отрази негативно и на без това несигурните вериги за доставки".

Междувременно AT&T и Verizon направиха изявления в отговор на опасенията на авиокомпаниите. AT&T съобщи, че ще отложи пускането на 5G мрежи в някои райони, разположени в непосредствена близост до големи летища в САЩ.

От AT&T коментират за CNN, че са "разочаровани от неспособността на Федералното управление на гражданската авиация на САЩ (FAA) да направи това, което вече направиха почти 40 страни в света, а именно, да осигурят безопасно пускане на 5G технология, без да нарушават нормалното въздухоплаване."

Компанията Verizon пък заяви, че "доброволно е решила да ограничи разгръщането на 5G мрежи около летищата", същевременно подчертавайки, че в други страни в света тези мрежи са пуснати и работят безопасно.

Румъния и Турция тестват 5G мрежи

Две балкански държави пускат 5G мрежи

Корейският гигант Samsung ще има основна роля в модернизацията