Потребителите на мобилни услуги в 2 съседки на България - Румъния и Турция ще могат да се възползват от 5G технологията още през следващите няколко месеца. Двете държави активно си сътрудничат с южнокорейския технологичен гигант Samsung в разработването на мрежи, работещи с модерната технология.

В Румъния Samsung Electronics и Cisco ще действат съвместно с най-големия телеком в страната - френския Orange - за въвеждането на 5G фиксиран безжичен достъп за потребителите в рамките на пробен период от 1 месец.

Целта е да се покаже как 5G може да допълни съществуващите оптични мрежи, за да предоставя високоскоростен широкочесточен достъп.

Румъния подготвя въвеждането на 5G мрежи

Първа държава от Югоизточна Европа подготвя въвеждането на 5G мрежи

Технологията ще може да се използва до 2020 г.

Така ще се осигури съвместимост на оборудването, произведено от различни доставчици, така че 5G мрежите да бъдат изградени по-бързо и по-безопасно занапред.

Samsung ще доставя на румънските клиенти на Orange 5G рутери за дома и компактни 5G устройства за достъп, както и услугите за радиочестотно планиране. По-рано този месец компанията представи прототип на 5G таблет, чрез който се осъществи 5G видео разговор между Сеул и Минеаполис.

Cisco ще предостави виртуалната си портална платформа, която ще бъде инсталирана със специални потребителски настройки за по-голяма производителност и гъвкавост.

Deutsche Telekom за първи път тества 5G антени

Най-големият телеком в Европа за първи път показа как действа 5G

Глобалното стартиране на технологията ще е през 2020 г.

В Турция Samsung ще помага на най-големия телеком в страната - Turkcell за въвеждането на новата комуникационна технология. Идеята е 5G мрежите да станат факт още през тази година.

Сътрудничеството ще ускори комерсиализацията на 5G технологията и ще подкрепи цифровата трансформация на Турция. "Партньорството между Turkcell и Samsung е важна стъпка, която ще подкрепи целите на Турция в областта на иновациите", заяви ДаеХюн Ким, ръководител на Samsung Electronics Турция.

Компаниите ще си сътрудничат и в Интернет на нещата (IoT), приложенията за интелигентни устройства, сигурността на дома, потреблението на енергия и автоматизацията.