Италианската банкова група UniCredit, която е собственик на най-голямата банка у нас - "УниКредит Булбанк", обяви финансовите си резултати към края на 2017 година и те показват, че финансовата институция е записала най-силното си тримесечие от десетилетие насам.

Според официалното съобщение на групата приходите към края на декември 2017 година са в размер на 4,8 милиарда евро.

Нетната печалба на UniCredit за периода достига 801 милиона евро, което надхвърля прогнозата на анализаторите за такава от 523 милиона евро. От финансовата институция посочват, че ако от тази сметка се изключат транзакциите от сделките за дъщерните дружества на групата Pekao, Pioneer и Fino, печалбата е в размер на 708 милиона евро.

Credit Agricole и Societe Generale са новите собственици на ключов актив на UniCredit

Credit Agricole и Societe Generale са новите собственици на ключов актив на UniCredit

Продажбата е част от екшън плана на италианската банка

"Нетната оперативна печалба на UniCredit на годишна база достига 5,7 милиарда евро. Ако се изключат еднократните ефекти от транзакциите с Pekao, Pioneer and Fino, тя възлиза на 3,7 милиарда евро", посочват от банката.

Приходите за изминалата година са в рамките на 19,6 милиарда евро, което показва ръст от 1,7% на годишна база. В същото време оперативните разходи намаляват с 4 на сто до 11,4 милиарда евро.

Печалбата за 2017 година от бизнеса на UniCredit в Централна и Източна Европа се изчислява на 1,6 милиарда евро или с 15,4% повече в сравнение с предходната година.

УниКредит Булбанк продаде нов пакет "лоши" кредити за €84 милиона

УниКредит Булбанк продаде нов пакет "лоши" кредити за €84 милиона

Това е част от стратегията на компанията майка за намаляване на необслужваните заеми

Италианската група отчита този ръст след загуба от 11,8 милиарда евро през 2016 година заради изчистването на баланса й след назначаването на Жан-Пиер Мустие за главен изпълнителен директор. От тогава насам финансовата институция продаде пакет от необслужвани кредити в размер на 16 милиарда евро.

Това беше част от екшън плана на UniCredit, който Мустие представи в края на 2016 година. Тогава стана ясно, че банката ще търси възможност за набирането на свеж капитал от 13 милиарда евро и че цели да увеличи нетната си печалба до 4,7 милиарда евро през 2019 година.

UniCredit набира €13 милиарда от фондовия пазар

UniCredit с екшън план за увеличаване на капитала

Италианският кредитор готви масови съкращения