Компютърният гигант Hewlett-Packard работи със своите доставчици и подизпълнители по мащабен план за пребазиране на производството на лаптопи в Тайланд и Мексико още през тази година, а от следващата - и във Виетнам. До момента продукцията ѝ идваше предимно от Китай, пише Nikkei Asia в свой материал.

Контекст: HP е вторият най-голям производител на компютри в света след Lenovo. Компанията е на водещи позиции на американския пазар. От нейните заводи, както и от тези на подизпълнителите ѝ излизат над 55 млн. машини годишно.

Гигантът Hewlett Packard Enterprise напуска Силициевата долина

Гигантът Hewlett Packard Enterprise напуска Силициевата долина

Регионът, който бе синоним на технологичните иновации, губи все повече компании

В съвременния свят всъщност компании като HP, Acer, Asus и т.н. имат относително малък производствен капацитет и основен ангажимент им е дизайнът на устройствата, които след това се поръчват на тайвански фирми, чиито заводи много често са в Китай.

От десетилетия Hewlett-Packard подкрепя производството на електроника в комунистическата страна. Знаков за тази стратегия е град Чунцин, където от 2008 г. развива хъб производство на лаптопи. Там има фабрики на нейните доставчици и подизпълнители - Quanta Computer, Inventec, Foxconn и други, а през годините в града дойдоха и Acer и Asus. Днес това е "сърцето" на китайския компютърен износ.

Детайли: Според неназован от Nikkei представител на компания по веригата на доставки, планът на HP е първоначално да изведе окончателното асемблиране на лаптопите от Китай, но все още няма ясен ангажимент по отношение на употребата на чипове и други компоненти с различен произход.

Водят се обаче преговори именно с компании от сферата, които имат фабрики във Виетнам, потвърждават трима различни участници в разговорите.

Може ли тази страна да измести Китай като фабриката на света?

Може ли тази страна да измести Китай като фабриката на света?

Мексико има икономически потенциал, човешки ресурси и геополитически предпоставки да направи това

Според ръководител в компания, която е доставчик на HP, американският компютърен гигант не иска прекалено голяма публичност по темата. Причините за местенето са както геополитически, така и икономически. В Китай производствените разходи растат, а намирането на квалифицирана работна ръка на разумна цена е все по-трудно.

Още нещо: HP не са първите, които търсят диверсификация - даже са сред по-закъснелите да вземат това решение.

Големият конкурент Dell планира още от тази година да произвежда поне една пета от лаптопите си във Виетнам. Пак там Apple започва да прави своята Mac Book серия от преносими компютри - след като през цялата си история като хардуерен производител до момента е разчитала на мощности в Китай за тях.

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нулева инфлация в Китай през юни изненада анализаторите

Нехранителните стоки и транспортните услуги поевтиняват, разходите за храна се повишават с 2,3%

Очакването на анализаторите е така постепенно във Виетнам и Тайланд да се изгради мощна верига за доставки в PC сектора, която да се превърне в реална алтернатива на Китай.

В КНР пазарът е доминиран от местни играчи - Lenovo и Huawei.

В прав текст: "Китай е много важна част от нашата верига на доставки и оставаме дълбоко ангажирани с нашата дейност в Чунцин", заявиха в официална позиция от HP. Те обаче и не отрекоха, че разширяват присъствието си в Югоизточна Азия и добавят производствен капацитет в Мексико.

Когато това се случва на пазар, който се свива - а този на лаптопите определено е такъв, посланието е ясно: в плановете на HP новите мощности по света ще са за сметка на тези в Китай.