Днес 90% от всички произведени стоки в Америка и Европа с цена до 30 евро се произвеждат в Китай. Поднебесната империя е световен лидер в производството на повечето видове промишлени стоки и е най-големият износител на Планетата. Според икономистите обаче скоро ситуацията ще се промени коренно и Мексико ще се превърне в нов икономически "гигант" и фабриката на света.

Снимка 556345

Източник: iStock

Как мексиканците планират да "завладеят" пазара?

САЩ срещу Китай

Днес светът е на прага на промяна в глобалната икономическа и политическа ситуация. Причините за това станаха търговската война между САЩ и Китай, пандемията от коронавирус и военният конфликт в Украйна.

Икономическите противоречия между първата и втората икономика на света ескалираха силно и необратимо обратно през 2018 година. Тогава разследването, инициирано от президента Доналд Тръмп, разкри 2 спорни, но много любопитни факта.

Първо, Китай използва ценова дискриминация срещу САЩ. Например митата върху американските автомобили в Китай бяха 25%, докато китайските автомобили в САЩ бяха обложени само с 2 на сто вносно мито.

Второ, Поднебесната империя активно използва американските технологии, за да разработи свои собствени информационни технологии, роботика, авиация, медицинско оборудване и автомобили.

Трите най-големи търговски партньори на САЩ

Трите най-големи търговски партньори на САЩ

Две от страните граничат с нея, геополитическите отношения с третата са твърде сложни

Успехите на Пекин заставиха Вашингтон да се замисли сериозно. Например китайският пътнически самолет C919 стана основен конкурент на американския Boeing, а Huawei неочаквано изпревари Apple на пазара на смартфони.

В резултат на това Тръмп обвини китайците в кражба на американска интелектуална собственост и несправедливо търговско поведение. Вашингтон наложи строги ограничения върху вноса от Китай. Пекин предприе абсолютно същата ответна стъпка.

В тези конфликти на практика няма победители. Ограниченията засегнаха и двете страни еднакво. Въпреки това американските, европейските и дори азиатските компании, чието производство преди това беше базирано в Китай, започнаха постепенно да се преместват в други страни.

Бизнесмените също потърсиха ново място за разгръщане на производствените си мощности заради пандемията от коронавирус, която наруши веригата на доставки. Китайските стоки временно спряха да достигат до САЩ и тяхната цена подскочи. За да избегнат това в бъдеще, американските инвеститори поискаха фабриките да бъдат преместени по-близо до родината и големия им вътрешен и регионален пазар.

И накрая, икономисти и анализатори вече се страхуват от евентуален остър конфликт между Китай и Тайван, който ще доведе до тежки икономически загуби, нарушаване на споразуменията между Китай и САЩ и прекъсване на търговските вериги.

Снимка 267102

Източник: iStock

Защо точно Мексико?

През последните 40 години компаниите преместваха производството си в Китай заради евтината работна ръка. Днес страната е станала значително по-богата. Средната класа в страната съставлява 40% от населението. За сравнение, по същите критерии, например в Русия само 7% от населението може да се причисли към средната класа.

Компаниите вече преместват производството си в съседни на Китай страни - Индия, Бангладеш, Пакистан, Виетнам и други. Но за американците най-добрият претендент за осигуряване на евтина, но в същото време грамотна работна ръка е Мексико. Тук 42% от населението е под прага на бедността. Това са повече от 54 милиона мексиканци - потенциална работна сила за чуждестранните инвеститори.

Разбира се, има много бедни страни с огромно население в света. Нито една от тях обаче няма толкова благоприятно географско положение. Мексико се намира до САЩ, заради което е по-лесно да се контролират търговските пътища и да се вземат предвид и реагира на спецификите на региона.

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Giga Mexico: Tesla обмисля инвестиция до $1 милиард в огромна мексиканска фабрика

Според информация на мексиканските медии, Илон Мъск иска заводът за електромобили да е до мексиканския град Монтерей

Международни компании вече активно пренасят своето производство тук. И това вече дава плодове: експертите включват Мексико в списъка на "ново индустриализираните страни" - група държави, които са направили рязък икономически скок през последните десетилетия. До 2050 г. мексиканската икономика се очаква да стане седмата по големина в света.

Най-интересното е, че самите китайци масово инвестират в Мексико. По подобен начин те заобикалят митническите ограничения, наложени от американците. Става дума за индустриален парк в Нуево Леон, в който се инвестират десетки милиарди долари.

Завод на Ауди в Мексико

Завод на Ауди в Мексико

Чужденци възстановяват фабрики и транспортна инфраструктура в Мексико. Смята се, че през следващите десетилетия най-големите производители на промишлени стоки ще се преместят в страната, а евтината и в същото време висококачествена работна ръка на мексиканците ще се превърне в основен двигател на икономиката на региона.

Мексико има голям потенциал и обещаващи перспективи, много големи шансове да се превърне от страна от втория свят в развита държава, която си сътрудничи както със САЩ, така и с Китай. Времето обаче ще покаже дали това наистина ще се случи.