Обемът петрол, който Русия изнася през пристанищата си, е намалял през първата седмица на април до малко под 3 милиона барела на денонощие (2,8 барела на 7 април), съобщи Bloomberg, позовавайки се на собствени изчисления. Усредненият показател за износа на руски нефт по море за последния месец (до 7 април) е намалял до 3,34 милиона на ден. Темпът на спад е съпоставим с този през декември 2022 г., когато беше въведен ценови "таван" за руския петрол за износ.

Агенцията отбелязва, че спадът в износа на петрол през пристанищата може да се разглежда като първи признак за намаляване на добива на Русия с 500 хиляди барела на ден, решението за което ръководството на страната прие през февруари 2023 година.

В същото време Bloomberg отбелязва, че динамиката на износа може да се дължи на неблагоприятни метеорологични условия и/или особености на графика за движение на петролните танкери.

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Страни от ОПЕК+ неочаквано отново свиха добива на петрол - а какво ще става с цената му

Последствията за САЩ и Русия от решението

Най-големи доставки на петрол по море Руската федерация изпраща към Китай, Индия и Турция, посочва Bloomberg. Друга част от танкерите превозват петрол, без да се уточнява (официално) крайният получател. Анализаторите от агенцията предполагат, че повечето необозначени руски кораби, които се насочват към Суецкия канал, в крайна сметка ще се окажат в Индия.

Освен това трябва да се има предвид, че през последната седмица на март Русия "счупи рекорда" за износ по море на петрол, като доставките за денонощие надхвърлиха 4 милиона барела.

Русия "доброволно" съкращава добива на петрол с 500 000 барела на ден - какво следва

Русия "доброволно" съкращава добива на петрол с 500 000 барела на ден - какво следва

Към момента страната продава целия добит обем петрол

Малко по-късно, на 2 април, вицепремиерът Александър Новак съобщи, че Русия удължава срока на решението за намаляване на добива на петрол до юни включително (с вероятност за удължаване до края на годината). След новото решение за съкращаване на добива, цената на руския петрол Urals започна (леко) да расте.

Преди дни Министерството на финансите на Русия съобщи, че през първото тримесечие на 2023 г. бюджетните приходи на страната извън тези от петрол и природен газ са намалели с 4% на годишна база, до 4,042 трилиона рубли. Обаче приходите в бюджета от продажби на петрол и газ са паднали значително спрямо първото тримесечие на миналата година - с 45%, до 1,635 трилиона рубли. Основната причина за спада в приходите от петрол и газ е голямото понижение на цените на основния руски експортен петрол сорт Urals.

Официално: Колко (много) паднаха приходите на Русия от петрол и газ за тримесечието

Официално: Колко (много) паднаха приходите на Русия от петрол и газ за тримесечието

При другите видове приходи има слабо намаление