Износът на швейцарски часовници отчита най-голямото месечно увеличение за повече от четири години, след като търсенето от страна на Китай се възстановява, за да компенсира продължаващия спада в САЩ.

Доставките са нараснали с 9% до 1.7 милиарда франка или 1.8 милиарда долара през май, съобщиха в четвъртък от Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия, цитирани от Bloomberg.

Износът за Китай се е повишил с 34%, с което се отбелязва третият месец на растеж, в който се надхвърлят 30%, а експортът за Хонконг се е покачил с 18%.

Печалбата добавя още една надежда, че лошите дни за индустрията вече са в миналото. Производителите на луксозните аксесоари се бореха със загуби в Китай и спад в туризма в Европа.

Снимка 300496

Източник: Bloomberg

Възстановяването в Азия обаче надвишава слабото търсене в САЩ, където спадът от 1.1% е 15-и от 21 месеца насам.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Swatch Group Ник Хайек и шефът на LVMH Жан-Клод Бивер прогнозираха, че световният износ ще се увеличи в рамките на тази година.

"Данните за май трябва да бъдат взети положително в близко бъдеще, но ние поставяме под въпрос това дали тенденциите са устойчиви особено ако се ръководят главно от сегмента от висок клас", коментират анализатори от Citigroup.

Доставките на часовници на едро за повече от 3000 франка са довели до печалба, нараствайки с 15%. Аксесоарите с нисък клас, които се търгуват на едро за по-малко от 200 франка, са единствената ценова категория, която е спаднала - с 9.4%.