Датският орган Antipiratgruppen е основан в началото на 21 век с основната задача да се бори с нарушаването на авторските права в интернет. Членовете в него включват групи, които представляват звукозаписни лейбъли, издатели и други медийни компании. Оттам наели адвокатската кантора Johan Schlüter, която да ги представлява, разказва сайтът boingboing.net.

Johan Schlüter не само е осъдила много датчани от името на клиентите си, но е събрала и възнаграждения и плащания на правата за тях, въпреки че сумата, която е взела, и тази, която е изплатила, така и никога не съвпадали. Когато акцията започнала да запада, проблемите в отчетността станали още по-очевидни. В крайна сметка фирмата фалирала.

Одит, извършен от Deloitt, установил „нередности” в сметките на Schlüter на стойност 15 милиона долара. Въпросът не спира до тук. Изтекъл поверителен отчет открил, че фирмата неправилно е задържала около 25 милиона долара, много от които изплатени на директорите на компанията като „консултантски такси”.

Отчетът сочи съпритежателката Сюзън Фрайленд като източника на най-фрапантните финансови проблеми. Той твърди, че тя е получила 2,4 милиона долара за консултиране и е назначила членове на семейството, които не са имали определени задължения, но са взимали заплати до 94 000 долара.

Свекървата на Фрайленд първоначално била наета на работа, за да се справи с административните въпроси. Когато Сюзън Фрайленд излязла в майчинство, свекървата ѝ получила отпуск от над една година, като същевременно ѝ били дадени близо 84 000 долара, за да се грижи за бебето.

Клаус Хансен, директор на Асоциацията на продуцентите, заяви, че докладът го е оставил без думи. „Не мислех, че мога да бъда още по-изненадан от този случай, но ако не беше така трагичен, отчетът на Deloitt вероятно щеше да е достоен за абсурден филм”, добави той.

Докато Сюзън Фрайленд отказва да коментира последните твърдения, Йохан Шлутер поддържа тезата, че не е знаел за каквито и да е нарушения.