Глобалните авиокомпании се подготвят за по-голяма нестабилност заради новият варианта на коронавируса Омикрон, който може да ги принуди "да жонглират" с разписания и дестинации в кратки срокове и да разчитат повече на вътрешните пазари, където това е възможно. Това посочват анализатори, цитирани от Ройтерс.

Много пътници по цял свят вече са резервирали пътувания за коледния период, който по принцип е пиков сезон за авиокомпаниите. Но сега има нарастващи опасения относно настъпването на пауза в бъдещите празнични резервации и по-нататъшно забавяне на и без това бавното възстановяване на бизнес пътуванията.

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" (Fitch Ratings) посочи, че е понижила прогнозите си за глобалния пътнически трафик за 2021 г. и 2022 г., като появата на нови варианти на коронавируса като Омикрон, засилва вероятността условията да останат нестабилни за авиокомпаниите.

"Сякаш изглежда, че сме се върнали там, където бяхме преди година и това не е добра перспектива за индустрията и извън нея", отбеляза по време на уебинар Дейдре Фултън, партньор в консултантската компания MIDAS Aviation.

Въздействието на Омикрон ще варира в зависимост от страната и региона, поради реакцията на всяко отделно правителство и разнообразния характер на световните авиокомпании, както и техните бизнес модели, отбелязва Ройтерс.

Така например японските авиокмпании ANA Holdings Japan Airlines вече спряха новите резервации за международни полети, пристигащи в Япония до края на декември, тъй като страната затяга граничния контрол заради новия вариант на коронавируса.

Авиокомпаниите в страни с големи и силни вътрешни пазари като САЩ, Китай и Русия, изглежда са по-добре защитени от нарастване на несигурността на международните пътувания.

Анализ на швейцарската банка UBS показва, че американските авиооператори все още не са променили планирания си капацитет, който за декември е 87% от нивата за 2019 г. и се очаква през януари 2022 г. да достигне 92% от капацитета им преди коронавирусната пандемия.

"През последната година всеки нов Covid вариант доведе до спад в резервациите за полети, но след това имаше увеличение, след като скокът на новоинфектираните с коронавирус се разсее. Очакваме и сега да се прояви същият модел", каза Хелане Бекер, анализатор в Cowen and Co.

Уебсайтът за резервации на пътувания Kayak пък посочи, че международните търсения на пътувания от САЩ са намалели в неделя (28 ноември) само с 5%, което е в рязък контраст със спада от 26% в търсенията на самолетни билети във Великобритания, която затегна изискванията за тестване на пристигащи пътници.

Европейските летища и авиокомпании изпробват мерките за безопасност

Европейските летища и авиокомпании изпробват мерките за безопасност

За какво да се приготвите, ако ви се налага да пътувате скоро?

Големите европейски авиокомпании обаче са много по-зависими от международните пътувания, отколкото техните колеги в САЩ, което ги излага на по-голям риск от въздействието на варианта Омикрон.

В Азия страни като Австралия, Япония, Сингапур и Тайланд пък едва започнаха внимателно да премахват граничните рестрикции през последните седмици и броят на пътниците остана доста под нивата преди пандемията, още преди да бъде открит варианта Омикрон.