За последното десетилетие присъствието на италианския бизнес в България е станало повече от осезаемо на фона на стабилните търговски отношения на страната ни с европейската държава. Доказателство за това е впечатляващият ръст от 300% на новорегистрираните у нас фирми с италианско участие, като към момента техният брой достига 7916.

Тези компании дават работа на над 52 хиляди хора в България, като има предпоставки тази тенденция да продължи и в бъдеще. Стои обаче въпросът какво прави страната ни толкова атрактивна за инвеститорите от Батуша.

"Италианските фирми искат да работят в България и има увеличаване на новите регистрации основно заради ниските данъчни ставки, както и заради това, че те получават необходимата подкрепа за развитието на бизнеса си на българска територия. Освен това има много активна асоциация на италианската индустрията, която също допринася за нарастването на интереса към страната ни", така обяснява апетита на бизнеса от европейската страна управителят на "Кофас България" Милена Виденова.

По нейните думи обаче през последните години липсват големи инвестиционни проекти поради политическата несигурност у нас. Освен това активността на италианските фирми в България е концентрирана предимно в сегмента на малките и средните предприятия.

"Определено обаче има голям интерес и компаниите с италианско участие в България се увеличават, както и тези с такова от Гърция и Турция", коментира още Виденова пред Money.bg.

Най-големите италиански инвеститори в България

Италия е на 10-то място в класацията на чуждестранните инвеститори в страната ни, като повечето от най-големите развиват дейност в областта на производството. Все пак на първо място по размера на вложенията е банката UniCredit, която у нас оперира чрез дъщерната "УниКредит Булбанк".

На второ място сред водещите италиански инвеститори е Miroglio, работеща в страната чрез "Миролио България", развиваща дейност в текстилната индустрия. Трета е Mervex + Italcement, която е компания майка на производителя на "Девня Цимент".

Снимка 287408

Източник: Кофас България

България и Италия като търговски партньори

Европейската държава е сред основните търговски партньори на България, като положителният търговски баланс за 2016 година достига 201 милиона лева при общ стокооборот от 8,288 милиарда лева.

Италия е вторият най-голям пазар за износ на български стоки в Европейския съюз (ЕС) след Германия, като най-сериозен дял от експорта от страната ни имат медта и медните продукти, както и нефтените масла. В същото време България внася от там най-много автомобили и други превозни средства.

Снимка 287409

Източник: Кофас България