Акциите на Nvidia се сринаха с 18 процента, след като производителят на чипове прогнозира намаляване на приходите за настоящото тримесечие - рязка промяна след скорошния експлозивен растеж на компанията, която сега трябва да намери пазар за натрупаната стока, останала след края на бума на криптовалути, пише The Wall Street Journal. В четвъртък компанията отчете, че печалбата расте с 47 процента, а приходите - с 21 процента. Но тези цифри са далеч от очакванията на анализаторите.

Очакванията на компанията четвъртото тримесечие също разочарова Уолстрийт.

Nvidia произвежда видеокарти, използвани в компютри, конзоли и центрове за данни. Наскоро хардуерът ѝ стана популярен сред хората, които "копаеха" криптовалути - процес, който изискваше значителна компютърна мощ.

Главният изпълнителен директор обвини спада в цените на криптовалутите, който свали и нуждата от толкова много мощ при "копаенето". По думите му, "криптомахмурлукът" е продължил по-дълго от очакваното.

Продажбите, свързани с криптовалути, са намалели с 23 процента през тримесечието.

Между 2016 и тази есен цената на акциите на компанията нарасна 10-кратно, но наскоро бе повлечена от разпродажбите в сектора. Преди обявяване на резултатите те бяха на 25% по-ниско от върха си от около $280.През трите месеца до края на септември компанията отчита печалба от $1,23 милиарда и приходи от $3,18 милиарда.