Технологичният гигант Microsoft обяви, че ще увеличи цените за своя бизнес със софтуер и облачни услуги в Обединеното кралство в резултат на ударния спад на британската валута.

Паундът тръгна надолу след гласуването на Обединеното кралство да напусне рамките на Европейския съюз.

Увеличението на цените ще влезе в сила от началото на януари следващата година и ще бъде в размер на 13 процента за бизнеса със софтуер и 22 на сто за фирмите, ползващи облачните услуги, пише Business Insider.

Промените в ценообразуването няма да се прилагат за самите потребители на софтуера или потребителите облачни услуги, съобщиха от компанията в своя блог.

Гласуването на Великобритания да напусне ЕС повлече със себе си много инвеститори и ръководители на компании, предизвиквайки най-големия еднодневен спад на британската лира спрямо долара.

Спадът на паунда засегна рентабилността на много компании, като внесените стоки, които се ползват, са станали дори по-скъпи.

Наскоро най-голямата хранителна верига на острова Tesco извади десетки маркови продукти на Unilever от своята интернет страница след несъгласие по повод цените в резултат на спада в британската валута.

От Unilever са се опитали да повишат цените на тарифата за Великобритания на четирите големи супермаркета в страната. Искането е засягало широк асортимент от стоки, а предложеното повишение е било с около 10 на сто. Мотивът според компанията е, че трябва да се компенсира по-високата цена на внесените стоки.