Ако ритейлърите искат наемите им да отразяват съвременните навици за пазаруване, трябва ли да дават част от приходите от е-търговия на наемодателите си?

Някои собственици на търговски площи смятат, че това е честно в рамките на споразуменията за по-гъвкави условия за наем, разказва The Wall Street Journal. Засега няма неоспорван метод, по който да се измери колко трябва да получат те, а наемателите нямат много причини да играят по свирката им.

От световни играчи в модата като Zara и H&M до семейни магазини, повечето търговци на дребно настояват за опрощаване на наеми и по-ниски месечни плащания заради пандемията, която срина продажбите. Във Великобритания собствениците на търговски площи са получили около 60% от дължимия наем през трите месеца до 22 септември, според данни на Remit Consulting. Някои наематели искат да договорят определен процент от продажбите, който да превеждат на собствениците, вместо да плащат твърд наем - договорка, която е популярна в САЩ.

Но каквото и да е споразумението, собствениците на имоти са все по-зависими от флуктуациите в бизнеса на своите наематели. Това е проблем за оценките, но не само. Несигурността около бъдещите парични потоци и обслужването на огромните дългове натежа над пазарните капитализации на европейски гиганти като Unibail-Rodamco-Westfield и Hammerson. След срив от 80% от началото на годината, акциите им днес се търгуват далеч под нетната стойност на активите им.

За да компенсират новите рискове, наемодателите търсят начин да включат в споразуменията и част от дигиталните продажби в общите приходи, на базата на които се пресмята наема. Hammerson, например, планира подобна промяна на Острова, но само ако търговците включат и интернет продажбите в сметката.

Но ритейлърите, които вече плащат наем за складове, в които стои стоката, и често не постигат голям марж при е-продажбите, няма да искат да се разделят с част от печалбата. Но вече има доказателства, че физическите магазини движат интернет продажбите. Нов магазин в определен район увеличава трафика към интернет страницата със 37%, според International Council of Shopping Centers. Все пак измерването на ефекта на физическия магазин върху интернет продажбите е трудно. Затова някои наемодатели смятат да поискат дял от приходите, които са получени при поръчки през интернет, при които потребителите идват до магазина, за да получат закупеното.

Каквото и да се случи, новите споразумения ще наложат на ритейлърите да отворят счетоводството си за наемодателите. А на собствениците, вместо да получават фиксиран наем, ще се наложи да станат истински партньори на търговците. Преговорите между двете страни няма да станат по-леки скоро.