Пари в брой, които са изтекли от Русия чрез схема за пране на пари, са преминали през най-големите банки в света. Големи британски финансови компании, включително HSBC ,са обработили почти 740 милиона долара, пише Guardian, позовавайки се на документи, с които изданието разполага.

Документите съдържат детайли за около 70 000 банкови транзакции, включително 1 920 сделки, намесващи компании във Великобритания, както и 373 случая, свързани с американски банки.

Данните посочват, че най-малко 20 милиарда долара са били изнесени от Русия между 2010 година и 2014 година, като част от сумата е стигнала до чужди банки.

Потоците са свързани в световна мрежа, наречена "световна пералня", която е предмет на доклад на разследваща група от 2014 година за организираната престъпност и корупцията.

HSBC е управлявала 545 милиона долара от сумата най-вече през клона си в Хонконг. През Кралската банка на Шотландия, чийто мажоритарен собственик е правителството на Великобритания, са преминали други 113 милиона долара.

Standard Chartered, UBS Group, Citigroup, Bank of America, Barclays и ING Groep NV са обработвали суми, вариращи от 2 милиона долара до 37 милиона долара.

Банките, замесени в ситуацията, заявяват, че стриктно спазват контрол при прането на пари, въпреки че нито една компания не оспорва автентичността на документите.

"Този случай акцентира върху необходимостта от по-голямо споделяне на информация между публичния и частния сектор", заявяват от HSBC.

От RBS, Standard Chartered и Citigroup също коментират, че са ангажирани с предотвратяването на подобни схеми и подобряване при контрола на пране на пари.

Говорители на другите банки, замесени в ситуацията, отказали да обсъждат темата или не отговорили на запитване за коментар.