Служителите на концерна Krаft Heinz бързо усетиха промяната в собствеността на компанията: с встъпването в управлението от частния инвеститорски фонд 3G Cаpitаl бързо промениха правилата на работа.

Така служителите вече не могат да принтират едностранно, лампите в офисите се изгасят при липса на нужда, а командировъчните за храна са ограничени до 50 долара на ден. Всичко това с една цел: намаляване на разходи. Предстои обаче още нещо - съкращаване на 10 процента от персонала или около 5000 души, съобщава германският Hаndelsblаtt.

Това е стилът на 3G Capital. Винаги, когато поеме управлението на една компания, от фонда налагат сериозно орязване на разходите. Особено когато последният отчет на Kraft Heinz показва лоши финансови резултати - спадат както приходите, така и печалбата.

Ето защо председателят на борда на директорите Бернардо Хеес обяви въвеждането „базиран на нулата бюджет". Това е радикална мярка, известна от половин век насам, когато някогашният счетоводител на концерна Texas Instruments в американския град Далас измисля нов подход за планиране - всяка година бюджетът се прави от нулата. Така всяка година се преосмислят разходите на компанията.