След години на опити от страна на компанията за добив на литий Rio Tinto да добива скъпия метал в съседна Сърбия, Белград е на път да каже окончателно "да" на проекта. В западната ни съседка се намира едно от най-големите находища на метала в света, но мащабната инвестиция беше неколкократно замразявана заради екологични притеснения и протести, съобщават местните медии.

Точно две години, след като Белград прекрати проекта за най-голямата литиева мина в Европа, днес властите проправят пътя за значителен тласък за индустрията на електромобили на Стария континент.

"Новите гаранции от англо-австралийската компания Rio Tinto и на ЕС показват, че ще бъдат взети под внимание всички необходими екологични стандарти в долината Ядар", заяви сръбският президент Александър Вучич пред FT, цитиран и от международните агенции. 

Сърбия за добива литий в страната: Всички проекти са важни, но хазарт с екологията - не

Сърбия за добива литий в страната: Всички проекти са важни, но хазарт с екологията - не

Около 10 процента от глобалните запаси се намират в западната ни съседка

Белград ще изисква ЕС да насърчи предстоящи международни инвестиции в Сърбия, свързани с производство на батерии и на електрически автомобили. Според проекта на Rio Tinto се предвижда производство на 58 000 тона литий годишно. Това е достатъчно за 17% от производството на електромобили в Европа или в цифри - близо 1,1 милиона автомобили.

Снимка 566347

Източник: iStock

Находището Ядар съдържа висококачествен литий и находищата в мината са големи в сравнение с други в световен мащаб.

"Аз наистина вярвам, че това може да промени играта за Сърбия и целия регион", подчертава Вучич.

Припомняме, че властите в Сърбия отмениха лицензите на Rio Tinto през януари 2022 г. след протести, водени от екологични групи, загрижени за замърсяването на водата, разселването на жителите и щетите в района след затварянето на мината.

Днес страната сякаш наистина дава зелена светлина на проекта за добив на литий и освен че това ще доведе до наистина големи инвестиции, може и да е важен сигнал за геополитическото приспособяване на Сърбия към страните от Европейския съюз, коментират политически анализатори и икономисти.

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

Rio Tinto започва най-големия минен проект в света

В планинската верига Симанду - тя се намира в югоизточната част на Гвинея