Германският производител на оръжия Rheinmetall смята да съди правителството на страната за решението му да спре износа на оръжие за Саудитска Арабия след убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава Spiegel Online.

Компанията е уведомила официално министерството на икономиката, че възнамерява да съди германското правителство за загуба на приходи, ако забраната за износ остане в сила.

Берлин прекрати одобряването на бъдещи лицензи за износ за Саудитска Арабия през октомври, а през ноември обяви, че работи с военната индустрия, за да спре вече одобрените оръжейни доставки.

Deutsche Telekom съди Германия заради правилата за 5G

Най-големият телеком в Европа съди Германия заради 5G

Изискванията заплашват инвестициите и развитието на мрежите от ново поколение

Мака че не беше обявен конкретен график, източници от индустрията съобщават пред Reuters, че е постигнато споразумение за преразглеждане на въпроса до средата на януари.

Миналата седмица министерството на икономиката заяви, че правителството все още няма намерение да одобрява износа на оръжие за Саудитска Арабия.

Rheinmetall смята, че може да претендира за обезщетение, защото решението на правителството засяга вече одобрен износ. Ръководството й се опасява, че акционерите могат да съдят компанията, ако тя не изисква обезщетение за загубите.

"Не можем да коментираме индивидуални решения, възможни оттегляния или индивидуални мерки", казват от министерството на икономиката в изявление по електронната поща.

От прекратяването на износа са засегнати продукти на Rheinmetall, струващи до 2 млрд. евро, сред които са 4 радарни системи Cobra, изградени от консорциум, който включва френските Thales и Airbus, както и американската Lockheed Martin.

Саудитска Арабия е един от най-големите клиенти на германските оръжейни компании през 2018 г., като Берлин одобрява продажби на кралството на стойност 416 млн. евро, съобщава DPA.