Японският гигант Panasonic се съгласи да плати над 280 милиона долара като част от споразумение в рамките на американското антикорупционно законодателство, предава BBC.САЩ обвиниха компанията, че нейно подразделение е наемало консултанти за "неуместни" цели и е крило плащания към агенти по продажбите в Китай и на други места в Азия.

Panasonic не отговори на питането за коментар от BBC.

Плащанията са били извършвани от базираната в САЩ дъщерна компания Panasonic Avionics Corp. между 2007 и 2016 година. В един от случаите дружеството е наело чуждестранно служебно лице в момент, в който са текли преговори между Panasonic и притежавана от правителството авиолиния в Близкия изток. Чиновникът е получил 875 хил. долара в рамките на шест години, въпреки че е свършил "малко работа".

В други случаи Panasonic е установявала, че агенти по продажбите в Китай и на други места в Азия не са имали нужните сертификати, но все пак "тайно" ги е наемала като подизпълнители.

Установено е още, че Panasonic е завишила приходите си през едно от тримесечията на 2012 година, като е записала с грешна дата споразумение с авиолиния.

Кризата в Япония ООД се засилва, изгоря още един гигант

Кризата в Япония ООД се засилва, изгоря още един гигант

Toray също е мамила с данни за продуктите си