КП Имобилиен, водещ дистрибутор в България на марките за соларни решения Huawei Solar, Astronergy и Aerocmpact, очерта тенденциите на пазара на фотоволтаични системи на събитието "Ден на соларната енергия" на 10-ти юни в Международен панаир Пловдив. За втора поредна година КП Имобилиен събира на бизнес форум компаниите от бранша. Събитието очерта международния опит на компании и екипи от Китай, Гърция, Чехия и България.

Мартин Лечев, търговски директор на КП Имобилиен, постави акценти върху значимостта на логистичната база, експертността на екипа и качеството на използваните компоненти за изграждане на системи с минимални оперативни разходи и оптимална възвращаемост на инвестицията. "Поддържаме най-големия локален склад от соларни модули и инвертори в България. Това ни позволява да задоволим своевременно нуждите на клиентите, да реагираме бързо и да доставим необходимите компоненти на място. Работим в сътрудничество с Photomate и дистрибутираме първокласно оборудване на доказаните марки соларни инвертори Huawei, на соларни модули Astronergy и конструкции Aerocompact. Именно тяхната надеждност и качество водят до значително намаляване на поддръжката и увеличават рентабилността на всяка соларна инсталация".

Мартин Лечев, търговски директор на КП Имобилиен

Източник: КП Имобилиен

Мартин Лечев, търговски директор на КП Имобилиен

"КП Имобилиен дистрибутира решения за соларни инсталации от 2019 г. и експертизата ни, в комбинация с гъвкавостта при проектирането и по-късите срокове за реализация на фотоволтаични проекти, подкрепят плановете ни да станем категоричен лидер в сектора на соларните съоръжения с над 50% пазарен дял," добави г-н Лечев.

Българската фотоволтаична асоциация и г-жа Меглена Русинова председател на управителния съвет очертаха целите за потребление на зелена енергия в България, а те към 2035 г. са брутното вътрешно потребление да надхвърли 30%. За сравнение в момента то е около 20%, като енергийният микс от чиста енергия включва 4% соларна енергия, под 4% - вятърна, а останалите - от водно-електрическите централи.

Поставените цели за потребление на зелена енергия - от 4% да достигнат 30% предполага растеж на компаниите и продажбите на пазара над 10 пъти.

Фокус на българската фотоволтаична асоциация продължават да бъдат и домакинствата с проект, който ще позволи инсталации до 10 кВтч да бъдат финансирани в размер до 15 хил. лева, с възможност за съхранение на енергия и управление на тези мини фотоволтаични централи.

Специален гост на Ден на соларната енергия 2022 бе управляващият партньор на адвокатско дружество Си Ем Ес София адв. Сирлещов който анализира възможности за финансиране на инсталации от хибриден тип с батерийни технологии, за собствено потребление, както и при пустееща земя, акцентирайки върху инвестиционната стойност на соларната енергия. Експертът по право сподели за "безпрецедентно нарастване на инвестиционната активност, дори и на зелено", за това, че "все повече се говори за възможностите за проектиране и строителство на floating централи (електроцентрали, плаващи върху вода) и на rooftop (покривни) централи, което дава ясни заявки за перспективите на зелената енергия." Адв. Сирлещов също наблегна на важността на своевременните доставки, на качеството на панелите, както и на бързината при обслужването и смяната им.

Бизнесът обсъди и международните политики за насърчаване на енергийната независимост, включвайки възможностите на защитените зони в Натура, както и на земеделските земи в категория 7. В акцент от форума се превърнаха и системите с вграден механизъм за проследяване на траекторията на Слънцето, наричани тракери. Според данни на експертите при употреба на тракери, чиято роля е да завъртят панелите с цел да максимизират производството на електроенергия, се отчита 40% по-висока производителност годишно.

По време на "Ден на соларната енергия" на живо бяха представени последните технологични постижения в продуктовите линии на Huawei - компания с традиции в развитието на инвертори, а вече и на батерии за домакинствата, на Astronergy - водещ производител на соларни панели в света и на Aerocompact - утвърден доставчик на патентовани системи с конструкции за монтаж на покривни фотоволтаични панели.

На събитието се състоя и ексклузивна премиера на соларния камион на Huawei, демонстриращ предимствата на технологията FusionSolar.

Снимка 577550

Източник: КП Имобилиен