Преди три години никой не би помислил, че държавната петролна компания на Ангола - Sonangol, ще планира излизане на борсите, пазарите щяха да са искрено учудени. По това време компанията беше в изключително тежко състояние - в такава степен, че тя не е имала средства за тоалетна хартия в офисите си, коментира Ирина Слав от oilprice.com.

Ситуацията обаче се променя драстично за три години. Дъщерята на Хосе Едуардо дос Сантос Изабел оглавяваше компанията през 2016 г., но след като баща ѝ загуби изборите, новият президент Жоао Лоренсо започна програма за приватизацията на 195 дружества, включително и Sonangol.

Ще доведе ли следващата криза до цена на петрола от 10 долара за барел?

Ще доведе ли следващата криза до цена на петрола от 10 долара за барел?

Повечето от факторите вече са налице, показва анализ на oilprice.com

Но листването ѝ на борсата няма да е лесно. Както и Saudi Aramco, компанията не е много прозрачна, което ще трябва да се промени бързо, ако искат инвеститорите да проявят интерес към нея. Обаче тя има и други проблеми, включително с корупцията в страната и по отношение на публичните си отношения; всъщност тя дори няма работещ сайт.

Освен това, борсата в Ангола тепърва трябва да стане функционална, но до момента на нея няма листвания, а валутата в страната - кванзата - е далеч от стабилна. В контекста на всичко това всеки инвеститор би се запитал дали изобщо си струва да се влага в Sonangol. Но някои са на мнение, че има смисъл.

Грък запалил петролен танкер в опит за измама за $77 милиона

Грък запалил петролен танкер в опит за измама за $77 милиона

Лондонски съд обаче отказа да уважи иска

"Представете си, че компанията продължи да изпомпва по 600 хил. барела петрол дневно през следващото десетилетие и цените се задържат около 70 долара за барел, а цените за добива нарастват с 3% годишно от равнището си от 7,5 долара за барел през 2018 г.", коментира анализаторът от Reuters Ед Кропли. "Това ще донесе годишни парични потоци, дори и след 45% лицензионни плащания и 30% данък, от 46 млрд. долара за десет години."

Същевременно новият председател на борда на директорите на Sonangol Карлос Сатурниньо посочи, че компанията вече работи с Total и Eni за анализа на данните за изкопи в няколко нови находища. Освен това компанията сключи сделка с Exxon и партньорите и за офшорния Блок 15, който ще увеличи добива ѝ с 40 хил. барела петрол дневно. Sonangol ще се раздели с 52 партньорски проекта, за да оптимизира разходите си и да се фокусира върху местния си добив.

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Норвежкият пенсионен фонд може да продаде акции на петролни компании за $6 милиарда

Това би направило портфейла на фонда по-малко уязвим при понижаващи се цени

Взети са мерки и за разрешаване на проблема с корупцията, като блоковете в страната вече ще се управляват от нова агенция, вместо от Sonangol. От друга страна, въпреки всички проблеми в Ангола, тя все пак разполага с 9 млрд. барела петрол и с над 1 трлн. квадратни метра природен газ, според данните на САЩ. Очакванията са, че ако страната не привлече инвестиции в сектора, добивът ѝ ще спадне. Но ако бъдат привлечени международни играчи, със сигурност ще има интерес и в Sonangol, което вероятно ще направи листването ѝ смислено.