Българската аутсорсинг компания Pontica Solutions увеличи броя на екипа си със 150% в рамките на една година. Това прави основаната през 2015-а година като стартъп фирма сред най-бързо развиващите се в BPO сферата (изнесени услуги в сферата на бизнес процесите).

Освен местните офиси в София и Варна, компанията отвори и първия си офис извън страната. Той се намира в Краков, Полша.

Аутсорсинг компаниите в България: Все повече приходи и все по-големи заплати

Аутсорсинг компаниите в България: Все повече приходи и все по-големи заплати

Лидерите в сектора преминават 100-милионната еврова бариера и харчат по близо 5000 лева за служител

Към днешна дата в Pontica Solutions работят 700 специалисти за клиенти от секторите на високите технологии, ритейл, здравеопазване, логистика, финансовия сектор и производството на игри.

"Въпреки кризата, нашата компания продължава да се развива, да предлага методологии за управление на процеси и хора, както и цялостни решения на своите клиенти(...)Компанията ще се фокусира както върху мултиезични, така и върху ИТ услуги", коментира съоснователят и директор "Операции" на Pontica Solutions Евгени Борисов.

Фирмата планира да увеличи екипа си, като само за Полша прогнозира той да нарасне до 50 човека в началото на следващата година. За период от една година в офиса на компанията във Варна са наети над 300 души, като през 2022-а година ще бъдат назначени още 100 нови служители. Към момента екипите във Варна работят за три от дванадесетте международни клиента на компанията.

"Успяхме да добавим четири нови клиента в портфолиото си - две френски компании, разработващи иновативни решения за счетоводни и анализаторски услуги, световно известна комуникационна платформа, за която тепърва ще започне екип от разработчици на мобилни услуги в София и бутиково студио, разработващо конзолни игри, за които извършваме поддръжка на игрите за цял свят. Предстои да добавим клиенти от секторите на високите технологии, финтех и в областта на дистанционното здравеопазване", посочи съоснователят и изпълнителен директор на Pontica Solutions Иван Георгиев.

Аутсорсинг секторът е наел 3000 души по време на COVID кризата

Секторът, който е наел 3000 служители у нас по време на COVID кризата

Заплатите в индустрията са се увеличили с 5%

Секторът на изнесените услуги в България бележи двуцифрен ръст през пандемичната 2020 година и вече формира 6.6% от БВП на страната. Познати още като аутсорсинг услуги, те отбелязват оперативни приходи от 3.3. милиарда евро, което е с 11.2% повече спрямо предходната година. А наетите в отрасъла вече достигат 77 000 души. Това стана ясно днес по време на представяне на годишния доклад за състоянието на сектора.

Предварителните данни за 2021 г. показват, че силната инерция ще се запази и през настоящата година ръстът също се очаква да остане двуцифрен, че дори и по-висок. Прогнозата към 2024 година сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния й дял в БВП на страната ще достигне 11.2%.

Анализът, изготвен от компанията SeeNews, включва данни за 677 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите. В съотношението между двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO компаниите (ИТ изнесени услуги) - 358, докато броя на фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси е 319.

Данните показват още, че за 4 години средните годишни приходи на служител в ITO подсектора са се увеличи с над 30% до 61 750 евро на човек. За сравнение през 2016-а са били 47 331 евро. Това обаче са осреднени данни за всичките 358 разгледани фирми, докато при десетте най-големи те са значително по-впечатляващи. Така например нетният приход на служител от EGT Interactive възлиза на 540 313 евро.