Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" за посещения на заведения, театри и т.н., 94% от ресторантьорския бранш е поставен "на колене". Това се казва в изявление на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Съюза на заведенията в България (СЗБ).

Двете организации припомнят, че над две трети от представителите на бизнеса, според национално допитване, са настоявали за издаване на сертификати при положителен тест за антитела, за безплатни тестове, въвеждане на "зелени сертификати" за всички търговски обекти, държавни и общински служители.

Те са искали "зелените сертификати" да важат, когато страната е в тъмночервена зона на заболеваемост, както и за решаване на проблемите с хора, на които не е препоръчително поставянето на ваксина.

Според ресторантьорските асоциации, "условията по въвеждането на "зеления сертификат" вече принудиха хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти". От БАЗ и СЗБ посочват, че няма да организират протест седмица преди изборите, за да не бъде определен като политически.

Французи отиват на ресторант в Белгия, за да избегнат правилата за показване на сертификат за ваксина

Французи отиват на ресторант в Белгия, за да избегнат правилата за показване на сертификат за ваксина

След въвеждане на правилата, френските ресторанти се изпразниха

Същевременно NOVA излъчи репортаж с мнение на собственик на заведение в София, който не подкрепя исканията на посочените браншови организации. "Нямаме разлика при оборота и печалбата. Откакто въведохме зеления сертификат, виждаме постепенно увеличение на клиентския поток. Правилата са създадени, за да се спазват. Не е роля на ресторантьорите да търсят начин да ги заобиколят. Трябва да нагодим бизнеса си", коментира собственикът.