Инвестиционната банка и трейдър на акции Rosenblatt Securities предвижда, че цената на акциите на Apple може да се понижи почти двойно от сегашната си стойност от 280,40 долара за акция, предаде Zero Hedge. Според институцията тя може да се понижи до 150 долара за акция, а освен това те поддържат съвет за продажба на ценните книги на технологичния гигант.

Причината за това е изключително слабото представяне на продажбите в Азия. "Последните ни проверки показват, че продажбите на iPhone в Китай са спаднали с 30% на годишна основа през ноември", коментира анализаторът от компанията Джун Жанг.

Xiaomi се противопоставя на Apple на нов пазар с бюджетен смартфон със 108-мегапикселова камера

Xiaomi се противопоставя на Apple на нов пазар с бюджетен смартфон със 108-мегапикселова камера

Компанията пуска там и фитнес тракер

Данните на компанията показват, че в резултат на свиването на реалните доходни потребителите предпочитат по-евтини модели от флагмана на Apple iPhone 11 Pro, чиято цена на китайския пазар е от около 1100 долара.

Слабите данни за предишния месец идват на фона на спад на продажбите и през октомври. Тогава обаче той беше по-умерен - от -10,3% на годишна основа.

На фона на представянето на Apple, пазарът в Китай като цяло расте. За предишния месец броят на покупките са се увеличили с 0,2% на годишна основа.

Apple пуска четири iPhone с 5G през 2020

Apple пуска четири iPhone с 5G през 2020

Прогнозата е на JPMorgan

Други трейдъри също очакват цената на акциите да бъде повлияна негативно от представянето на компанията на огромния азиатски пазар. Според Maximum Group те ще поевтинеят до 190 долара за акция, а според Elazar Advisors - до 204 долара за акция.