Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair очаква да превозва по 180 милиона пътници на година в рамките на едно десетилетие, след като плановете за растеж набират все по-голяма скорост.

Това е с 20 милиона души повече от предишната цел на ирландския превозвач. Само за 2015 г. авиокомпанията предвижда 105 милиона пасажери да пътуват с нейни полети, предаде BBC.

Ryanair отчете скок от 37% на печалбата преди данъци за полугодието, която достигна 1,23 млрд. евро.

Броят на обслужваните пътници е нараснал с 13% до 58,1 милиона, а приходите са се увеличили с 14% и възлизат малко над 4 млрд. евро. Това сочат резултатите за шестте месеца на годината до 30 септември.

Коефициентът на натоварване, който измерва колко пълен е всеки полет, е нараснал с 4% до 93 на сто. През юли Ryanair стана първата авиокомпания в Европейския съюз, превозила над 10 милиона пътници за месец.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри обяви, че догодина може да има ценова война и очаква цените на билетите да паднат с 4% през първите три месеца на годината. „Вече намаляваме цените си. В последните седмици виждаме повечето от авиокомпаниите също да намаляват цените си".

Пазарният дял на Ryanair в доминираната от Lufthansa Германия е едва 5%, но ирландската компания планира да го увеличи до 20 на сто, превозвайки 40 млн. пътници годишно до 2020 г.

Авиокомпанията предвижда да спести около 430 млн. евро през 2017 г., след като се съгласи да купува 95% от горивото си на цена от 62 долара за барел.

Новият самолет Boeing 737-800, който компанията прибавя към флота си, ще струва по-малко от повечето от съществуващите модели.

Комбинацията му с разходите за гориво ще позволят на Ryanair да продължи да намалява цените на билетите и да увеличава пазарния си дял, смята О'Лиъри.

Припомняме, че ирландският превозвач обяви в началото на август, че започва да обслужва полети от София, като първата дестинация е италианският град Пиза.