През последните три месеца на 2020 г. оперативната печалба на Samsung Electronics вероятно се е покачила с 26% до 9 трлн. корейски вона ($8,22 млрд.), а консолидираните продажби за периода растат с 2% до 61 трлн. вона ($56 млрд.).

Резултатът представлява спад спрямо предходното тримесечие и бе очакван и прогнозиран и от самата компания. Данните за приходите и продажбите за четвъртото тримесечие на 2020 г. все пак не отговориха на очакванията на анализаторите. Въпреки това акциите на гиганта се покачиха с над 7% в петък.

Окончателният резултат за периода ще бъде представен по-късно този месец. Samsung е смятана за "ветропоказател" за технологичния свят, тъй като произвежда и готови технологични продукти, и компоненти за конкурентите си.

Дейниъл Ким, старши анализатор в Macquarie Equities Research, казва, че резултатите не покриват очакванията на пазарите поради две причини: силният корейски вон и "разочароващи" продажби на смартфони. Анализаторът все пак е бичи настроен към акцията и смята, че цените на чиповете памет, един от основните продукти на гиганта, ще се покачат през настоящото тримесечие. Ким смята още, че акциите на Samsung са сред най-евтините за инвеститорите, които искат да заложат на полупроводниковата индустрия.

През третото тримесечие на 2020 г. Samsung, най-големият производител на смартфони в света, отчете 59% ръст на оперативната печалба до 12,35 трлн. вона благодарение на по-високите продажби на телефони и друга техника за дома. Заради очаквано по-слабо търсене на чипове и растяща конкуренция при смартфоните Samsung предупреди, че резултатите за последните три месеца на 2020 г. няма да бъдат толкова добри.

Очаква се през следващата седмица компанията да представи наследниците на Samsung Galaxy S20.

Samsung ще представи новите Galaxy модели месец по-рано

Samsung ще представи новите Galaxy модели месец по-рано

Компанията готви събитие за 14 януари