Няколко седмици преди да убие 17 ученици и служители в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд, Флорида Никълъс Крус купува автомат, подобен на АК-47 от оръжеен магазин. Макар да не използва оръжието по време на нападението, покупката му привлича вниманието върху цивилните версии на едно от най-известните руски изобретения на XX век - Автомат "Калашников"-47 (АК-47).

В края на февруари, малко след стрелбата, се събра малка група протестиращи пред голям, необозначен промишлен обект в градчето Помпано бийч, разположено на около 21 км от гимназията.

Въпреки че не носи никакви знаци или корпоративни обозначения, тази фабрика с площ от 3700 кв. м е централата на "Калашников" в САЩ, която продава полуавтоматични пушки, базирани на емблематичния дизайн на руския държавен производител на оръжия, на който властите в САЩ наложиха санкции през 2014 г. Можете да си купите една от тези пушки на десетки места в Америка срещу 999 долара.

Оригиналният руски АК-47

Източник: Wikipedia

Оригиналният руски АК-47

"Калашников САЩ" твърди, че не нарушава санкциите, защото е прекъснала връзките с Русия и вече продава оръжия собствено производство, сглобени от части, направени в САЩ. По-задълбочен поглед разкрива разкрива сложна мрежа от свързани фирми, някои създадени след началото на санкциите, която свързва ръководителите на оръжейната компания с някои от най-близките хора на руския президент Владимир Путин.

В резултат на това концернът "Калашников" може да има достъп до доходоносния пазар на оръжия в САЩ, избягвайки санкциите. Преди да бъдат наложени ограниченията 90% от износа на цивилни огнестрелни оръжия от руската компания отива в Щатите.

Шефовете на "Калашников САЩ" са дългогодишни приятели и бизнес партньори с основните акционери в концерна "Калашников" в Русия - олигарси от близкия кръг на Путин, инвестирали в предприятието, когато руските власти започнаха да го приватизират преди 4 години. След приватизацията Путин лично обиколи фабриката на оръжейния концерн. Собствениците и ръководителите на "Калашников" в Русия засега не са обект на санкции от Вашингтон, но дори непреките им връзки с предприятието във Флорида будят притеснение.

Русия продаде още 26% от "Калашников" на неговия директор

Русия продаде още 26% от "Калашников" на неговия директор

Цената на придобиването е 21,1 млн. евро

"Ако се окаже, че една компания е променила договореностите си, за да избегне санкциите, тогава Службата за чуждестранни активи (институцията, която изпълнява и контролира санкциите, б.р.) трябва да се намеси", категорични са експерти от САЩ.

Ръководителите на "Калашников САЩ" отричат всякакви бизнес отношения с колегите си от Русия. "Бяхме много, много внимателни за това, което правим", казва един от мениджърите на предприятието.

След налагането на сакциите от компанията са похарчили "цяло състояние" за адвокати, за да докажат на американските власти, че не нарушават ограниченията. "Всичко, което правим, е според правилата. Ясно е, че не правим нищо незаконно", твърдят от компанията.

Американска компания ще произвежда калашници

Американска компания ще произвежда калашници

Миналото лято концернът бе включен в санкциите на САЩ. Дотогава той бе подписал договор за годишна доставка на 200 000 броя автомати в САЩ и Канада.

Връзките между руската и американската оръжейни компании обаче са лесно забележими. През 2012 г., 2 години преди налагането на санкциите, e създаден собственикът на "Калашников САЩ" - Russian Weapons Company (RWC) с идеята да бъде ексклузивен вносител на руския концерн в САЩ. До януари 2014 г. "Калашников" планира да внася в Щатите 200 000 огнестрелни оръжия годишно чрез RWC. Но всичко се променя, когато президентът Обама обяви санкциите 6 месеца по-късно.

Висши мениджъри на руския и американския "Калашников", които се познават отдавна, си прехвърлят собственост върху компании, луксозни жилища, яхти и коли в САЩ чрез посредници, за да избегнат подозренията на американските власти.

Прехвърлянето на собственост върху компании е тактика, която някои руски бизнесмени използват, за да скрият дяловете в имущество, казва Марк Галеоти, директор на Mayak Intelligence, изследователска фирма, фокусирана върху Русия и транснационална организирана престъпност.

Какво може "пистолетът" срещу дронове на "Калашников" (ВИДЕО)

Какво може "пистолетът" срещу дронове на "Калашников" (ВИДЕО)

Блокира Wi-Fi, мобилна връзка, системи за GPS

"Те избират доверен помощник - технически (компанията) сега е ваша, но на практика вие знаете кой я ръководи", казва Галеоти, който е специалист в разплитането на структурите на собственост на руските предприятия.

"Калашников САЩ" настоява, че никоя от частите на оръжията им не е с произход от Русия. Но документи, подадени от компанията до местните власти почти 1 година след налагането на санкциите, показват, че тя планира да сглобява оръжия в завода във Флорида, използвайки части, внесени от фабриката на "Калашников" в Русия. Ако е вярно, това нарушава санкциите. Въпреки че местните власти одобряват плановете, RWC не успява да изпълни ангажимента си да създаде 54 работни места със средна заплата от 51 266 долара и не получава исканите данъчни облекчения.

Никой не знае колко точно оръжия произвежда "Калашников САЩ" в завода си във Флорида. През май 2017 г. започна продажбата на първия и единствен модел - полуавтоматичната пушка KS-12, която наподобява дизайна на AK-47, с неговия емблематичен извит пълнител.

Автоматът KS-12, разработван от "Калашников САЩ" има много общи неща с легендарния АК-47

Източник: Kalashnikov USA

Автоматът KS-12, разработван от "Калашников САЩ" има много общи неща с легендарния АК-47

Концернът "Калашников" категорично отрича всякакви връзки с американското дружество. "Концернът "Калашников" няма никакъв бизнес и не си сътрудничи нито с "Калашников САЩ", нито с израелски компании. От въвеждането на санкции нито един от акционерите и висшите мениджъри на компанията не са свързани с горепосочените чуждестранни компании", казват от руския оръжеен производител.

След налагането на санкциите "Калашников САЩ" смени главния си изпълнителен директор. Компанията увери, че спазва всички закони и програми за санкции, отрече да провежда бизнес с руския концерн и отказа да коментира връзките, които нейните служители или ръководители може да имат с ръководителите на руския оръжеен производител.

Продажбите на оръжия от Русия растат за сметка на тези от САЩ

Продажбите на оръжия от Русия растат за сметка на тези от САЩ

Скок от над 30% има на тези от Южна Корея

Протестът през февруари е първата улика, която повечето хора в Помпано бийч имаха, че фабриката произвежда оръжия, подобни на руските. 50-годишният Луи Пиер, имигрант от Карибския регион, живее наблизо. Той е крайно изненадан от въпросите за оръжейния завод, който се намира до скромния му дом. "Наистина ли там произвеждат това?", учудва се имигрантът.

Пиер е виждал да влизат и излизат камиони, натоварени с мебели, стомана и храна, но не и с оръжия. "Нямах представа, че произвеждат оръжия. Никой не знаеше", казва той.

"Дори и да е така, какво значение има? В Америка всеки може да има оръжие", отбелязва Пиер.