Услугата за съобщения WhatsApp засилва поверителността за своите над един милиард потребители по света.

Приложението за съобщения WhatsApp надхвърли 1 милиард месечни потребители

Най-популярното чат приложение на Facebook надхвърли над 1 милиард потребители

Компанията държи двете най-използвани мобилни апликации за съобщения

Мобилното приложение, което е собственост на американската компания Facebook, обяви във вторник, че е добавило пълно криптиране на всички комуникации в него – „от край до край”. Това означава, че всички текстови съобщения, трансфери на файлове и гласови повиквания се движат бързо между телефоните на потребителите, така че да не могат да бъдат засечени, предава CNNMonеy.

„Желанието да защитим личната комуникация на хората е едно от основните ни вярвания в WhatsApp, а за мен това е личен въпрос”, заяви Ян Коум – един от създателите на мобилното приложение, израснал в Украйна по време на съветския режим.

Тази новина идва на фона на ожесточения публичен спор между ФБР и Apple по отношение на криптирането на информация. WhatsApp твърди, че най-новият ѝ ход прави невъзможно трети страни – включително правителствени агенции, престъпници и самата компания – да надникнат в разговорите на потребителите в рамките на услугата.

„Идеята е проста: когато изпратите съобщение, единственият човек, който може да го прочете, е самият човек или групов чат, до когото изпращате това съобщение. Никой не може да види какво пише в съобщението. Нито киберпрестъпници, нито хакери, нито потиснически режими. Нито дори ние”, добави компанията, цитирана от BBC.

Услугата WhatsApp започна въвеждането на „криптиране от край до край” през 2014 г. за операционната система Android, но ѝ отне време, за да го разгърне за всички комуникации на всички устройства и версии на операционни системи. Потребителите трябва да използват най-новата версия на приложението, за да се гарантира, че се възползват от тази мярка, обясни компанията.

Защо Бразилия спря приложението WhatsApp на 100 милиона души?

Защо Бразилия спря приложението WhatsApp на 100 милиона души?

И как Марк Зъкърбърг реагира на новината за забраната