Яне Севдински работил за правния отдел на Министерство на финансите на Македония. Сега той и негов приятел инвестират над €1 милион в четири огромни парника, разказва Bloomberg.

Бившият инструктор по карате Златко Кесковски е далеч по-напред. В неговите съоръжения работници, облечени в медицински престилки, се грижат за растенията, растящи под флуоресцентна светлина, като внимателно следят и документират производството и съхраняването им.

Може и да е малко необичаен бизнес модел, но мъжете са част от плана, който трябва да превърне бившата югославска република Северна Македония в нация на отглеждащи канабис земеделци.

Планът е на ранен етап, но целта е страната да получи дял от световния пазар на медицинска марихуана, за който се прогнозира, че ще достигне между $14 милиарда и $50 милиарда през следващите пет години. И дали става въпрос за бивши полицаи, адвокат или роднини на премиера - всеки иска да се занимава с това.

Над 20 компании вече са получили лиценз от 2016 г. насам, а в Министерство на здравеопазването има още 20 искания.

"Смятаме, че ще бъде печеливш бизнес", казва 49-годишният Севдински. Той и партньорът му са похарчили €700 000 досега и са подготвили още толкова, за да стартират бизнеса. "След около година и половина очакваме да излезем на печалба", казва той.

Въпросът е дали тази амбиция ще се превърне в реалност. След краха на Югославия икономиката на Северна Македония е силно зависима от износа на тютюн, плодове и зеленчуци, както и автомобилни части. Все още няма законодателство, което да разрешава износа на медицинска марихуана, макар че такива текстове имат подкрепа от редица партии и правителството обещава те да станат реалност в следващите седмици.

Разбира се, стои и въпросът с корупцията. Балканският регион вече е популярен маршрут за незаконни наркотици и притеснението е, че тревата ще бъде продавана на черния пазар. Зад желанието за развитието на индустрията стои премиерът Зоран Заев, който има желание да утъпка пътя на страната към международните пазари и дори да я присъедини към Европейския съюз. Нацията е сред най-бедния в Европа, като средната работна заплата е около 800 лева на месец.

"Ако искаме да подобрим икономиката на Северна Македония, канабисът е начин това да се случи", казва министърът на здравеопазването Венко Филипче.

В моментът законът не позволява на земеделците да направят това, което ще им донесе пари: да изнасят продукцията навън.

Компанията на Кесковки - NYSK Holdings, е сред първите, която е получила лиценз. Той е бивш директор на охраната на президента. По думите му, мечтата страната да се превърне в хъб за отглеждане на канабис зависи от одобряването на законодателството.

"Ако този закон не бъде прокаран, индустрията ще умре", казва той.

Друг риск е продукцията да бъде продавана незаконно, посочва още Кесковски.

Бизнесът с марихуана донесе над $1 милиард приходи на Колорадо

Бизнесът с марихуана донесе над $1 милиард приходи на Колорадо

Легализирането ѝ е създало десетки хиляди работни места и е намали престъпността, според губернатора