Заради пандемията от коронавирус и мерките, предприети срещу нея, малко над 3% от ресторантите в САЩ са затворили врати завинаги, а почти половината от заведенията за хранене са спрели дейност временно, показва ново изследване на Националната асоциация на ресторантите, обхванало повече от 4 хил. обекта. Повече от половината, попаднали в изследването - 54% посочват, че извършват единствено доставки.

Тези данни не са учудващи, имайки предвид драстичния срив на продажбите, които в периода от 1 и 22 март се понижават с 47% за цялата страна. Свиването на приходите се отразява пряко и на работната сила, като над две трети от анализираните заведения са посочили, че вече са освободили част от служителите си или са понижили продължителността на работното време, а други 50% са посочили, че ще извършат съкращения в близкия месец.

Ходенето на ресторант е за американците най-голямата финансова грешка

Ходенето на ресторант е за американците най-голямата финансова грешка

Вечерята навън тежи на личните им бюджети

Сред засегнатите са някои от най-големите вериги в страната. Рекордьор по брой съкратени служители е Cheesecake Factory, която се раздели с 41 хил. служители, а като дял на съкратените водач е Union Square Hospitality Group, която е уволнила 80% от своите.

"Проучването на асоциацията показва колко тежко пандемията от коронавирус засегна сектора, а много пазарни анализатори очакват това да е само върхът на айсберга", посочва ръководителят на проучването Хъдсън Райл на сайта на асоциацията, акцентирайки, че още 11% от ресторантите ще затворят завинаги в рамките на следващия месец. "Индустрията никога не се е сблъсквала с подобно нещо."

Дали най-дългият период на растеж на американската икономика е към своя край?

Дали най-дългият период на растеж на американската икономика е към своя край?

Той вече продължава повече от 10 години

В светлината на това, не е изненадващо, че данните бележат спад и на годишна основа, като почти 90% от собствениците на ресторанти отчитат понижение спрямо същия период на 2019 г.

Заради проблемите в отрасъла и ресторантьорите се наредиха на опашката за държавни помощи, където вече се намират авиокомпаниите, Boeing, кината и представителите на други сфери. До момента от Националната асоциация на ресторантьорите са поискали помощ от 400 млрд. долара под формата на финансови инжекции, заеми и гаранции от правителството.