Статията е обновена в 18:00 ч. с отговорите на компанията

Българската IT компания ScaleFocus не бе подмината от кризата, причинена от пандемията от коронавируса и икономическите мерки за нейното ограничение. Изправена пред спрени проекти за външни клиенти, компанията е съкратила около 10% от служителите си в последните дни, а на работа остават около малко под 800 души, потвърди пред Money.bg главният изпълнителен директор Пламен Цеков.

IT индустрията се смяташе за сравнително изолирана от коронакризата, но намаляващите приходи на редица компании в различни сектори явно водят и до съкращаване на бюджетите за IT решения. Само преди няколко месеца българската ScaleFocus, основана през 2012 г., имаше сериозни амбиции за разрастване. В началото на януари в "Каменица Офис Парк" в Пловдив бе отворен нов офис с планове там да работят около 200 софтуерни специалисти. По-малко от месец преди това компанията съобщи, че навлиза в Македония, където ще вложи общо €45 млн. в рамките на следващите пет години и ще наеме 300 души.

Заради кризата обаче вместо да наема, компанията съкращава служители. В началото на април месец т.г., две седмици след обявяване на извънредно положение в България, са съкратени около 30 души. В началото на юни без работа са останали още около 90 - програмисти и тийм лидери. На част от тях е бил предложен граждански договор, но остава неясно на колко от тях и колко са приели.

Като антикризисна мярка компанията предвижда и намаляване на заплатите на всички служители с 5% от юли месец т.г. чрез доброволно споразумение към съществуващите договори. ScaleFocus се опитва да съкрати разходите и чрез намаляване или спиране на някои придобивки за служителите си - карти за фитнес, градски транспорт и други, включително и плащания по лизинги за лични автомобили на служители. Ще бъдат освободени и офис площи, а служителите ще бъдат свободни да работят от локация по техен избор.

Спрени проекти

ScaleFocus, която работи с редица международни компании, включително такива от Fortune 500, също се изправя пред спрени проекти заради кризата, посочва Цеков. "Започнахме да го наблюдаваме най-вече в международните проекти, защото предимно там е нашият бизнес - в Западна Европа и САЩ. В тези пазари все още има голяма несигурност как ще тръгне бизнесът към възстановяване, особено в ключови за нас индустрии - авиолиниите, спорта (съответно и хазарта), туроператори, хотели, търговия, дори финтех", казва той.

Променената среда носи и нужда от промени в екипа. "Най-голямата промяна, която кризата катализира в ScaleFocus, е необходимото преминаване от компания за услуги към компания за готови решения и продукти в сферата на електронната търговия, киберсигурността и други. Решенията са по средата между продукт и услуга. И това налага различна бъдеща демография на екипа, много по-засилен бизнес и пазарен фокус, включително географски", казва още Цеков.

Поглед напред

За да се справи с предизвикателствата, които кризата създава, компанията вече има визия за следващия етап от развитието си. "Обръщаме поглед още повече към международни пазари, бизнес решения и услуги с все по-висока добавена стойност. Даваме фокус върху иновацията - вътрешна и външна, в контекста на създаването на още нови решения на компанията", казва Цеков.

И допълва, че основният фокус ще бъде в това компанията да е по-ефективна "и да доведем по-бързо нашата организация до следващото ниво на зрялост, но много по-важно - да подкрепим партньорите и клиентите ни в процесите на иновация, дигитализация и трансформация, които сега ще дадат възможност на компаниите да продължат състезанието".

Възстановяването, за което мнозина се надяват да е бързо след пълната отмяна на мерките срещу Covid-19, съвсем няма да е скоро, казва Цеков. "Предизвикателствата пред много компании, включително и във нашия сектор, тепърва предстоят. Като начало не говорим за възстановяване, а по-скоро за началото на адаптирането. И тези, които успеят в него, ще излязат по-силни от тази ситуация", смята той.

Работа отвсякъде

ScaleFocus е била сред първите компании, които реагират на здравната криза, се разбира още от думите на Цеков. "Още в самото начало на пандемията предприехме мерки, за да защитим здравето на служителите си по най-добрия начин - говорим за стриктни протоколи за дезинфекция, мониторинг и работната среда, отмяна на всички срещи на живо и служебни пътувания и осигуряване на необходимите материали и инфраструктура за преминаване към работа от къщи буквално в рамките на първите 24 часа от обявяване на изолацията", посочва той.

И до днес всички служители могат да работят от вкъщи - или която друга локация решат. Включително и връщането в офиса по лично желание. "Ситуацията изцяло ни накара да преосмислим отношението си към офиса. Физическия офис за нас, в сегашния му вид няма да има същата стойност от сега нататък. Фокусът ще е повече върху самите хора, техния талант и умения, без значение къде се намират", казва той. Заради това и компанията не планира да разширява новооткритите офиси в Пловдив и Македония, посочва още Цеков.

Добрата новина за служителите, останали на работа, е, че повече съкращения не се планират. Мерките би трябвало да са достатъчни за продължаване на дейността на компанията и Цеков посочва, че в момента ScaleFocus не търси активно външен инвеститор. Подобна възможност обаче не е изключена в бъдеще. "С новата ни ориентация виждаме възможност да бъдем подкрепени от външен капитал. До момента работим със собствен капитал. В един или друг етап ще са нужни външни капитали", казва той.

От отговорите става ясно още, че намалението на заплатите е безсрочна мярка - тоест не е ясно кога и дали тя ще бъде премахната. Компанията обаче има история на високи възнаграждения и честото им повишаване. "Само през 2019 година сме разпределили над 30% от оперативната печалба преди данъци под формата на допълнителни възнаграждения. В рамките на 12-те месеца на 2019 година 77% от всички наши служители са получили повишение на заплатата си. Само в рамките на първите 3 месеца на 2020-а, колегите, при които е имало актуализация на заплатата са над 220 души", казва още Цеков.