5G технологията за комуникация бележи значително по-бързо търсене от очакването, като до момента пазарът е движен от Северна Америка и Южна Корея, където операторите вече предлагат достъп до мрежата, посочи главният изпълнителен директор на гиганта Ericsson Борйе Екхолм пред Bloomberg Markets.

Според него отдръпването от продуктите на китайската компания Huawei не се отразява на Ericsson, а по-скоро геополитическата ситуация поражда по-голямо равнище на несигурност за всички участници на пазара. "А по-високата несигурност за компаниите води до понижаване на инвестициите и ние виждаме точно такъв ефект, отколкото нещо друго", каза Екхолм. "Ние не изпитваме позитивни ефекти от това."

Американски телекоми бързат да се откажат от Huawei. И обръщат поглед към Nokia и Ericsson

Американски телекоми бързат да се откажат от Huawei. И обръщат поглед към Nokia и Ericsson

Европейските компании обаче трудно биха могли да предложат конкурентни цени

В момента Ericsson е в процес на осъществяване на стратегията си за завземане на пазарен дял, която компанията имплементира преди две години. "Опитваме се да сме дисциплинирани и да сключваме договори в сферите, в които имаме ясно конкурентно технологично предимство. Броят на контрактите ни се увеличава и те носят много позитивен марж в дългосрочен план."

Очакванията му са, че 5G технологията ще се развие с добри темпове в Близкия Изток и в други региони на Азия. Макар темпът на имплементиране в Европа да е по-бавен, Екхолм посочва, че и на Стария континент технологията започва да пробива. Затова компанията ревизира нагоре прогнозата за приходите си през 2020 г. с 20 млрд. крони до 230 млрд. крони (21,3 млрд. евро). През финансовата 2018 г. приходите на гиганта възлизат на 210,8 млрд. крони. Към настоящия момент най-голям дял от продажбите на гиганта - 31% се осъществяват в Европа, следвана близко от Северна Америка с 30%.

Ericsson получава $3.5 милиарда за изграждането на 5G в САЩ

Ericsson получава $3.5 милиарда за изграждането на 5G в САЩ

Шведската компания увеличи пазарния си дял при мобилните мрежи

По време на търговията днес акциите на компанията поскъпнаха с 6,6% и почти постигнаха тримесечен връх, въпреки че компанията регистрира неочаквано загуба през третото тримесечие на фона на неочаквано високите си приходи, сочат данни на FactSet. Ericsson отчита обаче подобряване на брутния марджин, а от компанията отчитат и повишаване на оборота в поделението за дигитални услуги.

След като беше оповестено, че е постигната сделка между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит, акциите на Nokia също регистрираха поскъпване от 3,9% преди отварянето на пазара днес. От тях бяха изтъргувани общо 1,1 млн. акции, което ги превърна във вторите най-търгувани ценни книги на борсата днес, предаде MarketWatch.