Русенската фирма Сивико ООД e доставила машини за един от най-големите производители на оптични кабели в САЩ и по-конкретно - за новооткритото поделение на Corning в Северна Каролина.

Българската компания е доставила две машини за производство на кабели, които подават медно жило с много висока скорост - около 900 метра в минута (скоростта на този вид машини обичайно е около 600 метра в минута). Това е един процес, в който се получават големи макари по 350-500 кг., които трябва да се пренавият на малки макари, които са само по няколко килограма. B пocлeдcтвиe тe ce пocтaвят в плeтaчни мaшини и тaĸa ce пpaви шиpмoвĸa зa ĸaбeли, което служи за екраниране на кабела. Има специализирани кабели, в които имат комбинация от медно жило и оптика.

Снимка 615218

Източник: Фейсбук профил на Сивико ООД

"Нашите машини са най-бързите в света към момента. Максималната скорост, която могат да развият обаче обикновено не се ползва, защото в следващите машини не могат да поемат тази скорост. Въпреки това, ако се налага тя е постижима", разказа пред money.bg  Светослав Василев, управителят на Сивико ООД. Той посочи, че стойността на машините, доставени в завода на Corning в Северна Каролина възлиза на около 60 хил. евро. за сравнение стойността на подобна машина направена в Турция е 18-20 хил. евро, а на българските 30-32 хил. евро. 

По принцип най-големите фирми за производство на този тип машини са германски, турски, италиански и китайски, като те в повечето случаи ползват или китайско или немско оборудване.

Снимка 615219

Източник: Фейсбук профил на Сивико ООД

"Ние може би сме единствените, които ползваме американско оборудване. Може би за това от Corning са харесали нашите продукти - от гледна точка на поддръжка и параметри", каза Светослав Василев. И допълва, че "Сивико" успява да изпъкне пред конкурентите с доста добро качество.

Първоначално от "Сивико" създават четири подобни машини, като прототип. Те работят до момента в кабелния завод в Севлиево на ЕМКА АД вече 5 години 24 часа, седем дни в седмицата и нямат никакви проблеми. 

Снимка 615217

Източник: Фейсбук профил на Сивико ООД

"По повод поръчката от Северна Каролина потърсихме за обратна връзка заводът в Севлиево. Попитахме ги дали са имали някакви проблеми с машините, защото обичайно винаги има някакъв проблем с машина, която е в производство 24/7. От там ни обясниха, че никога не се е налагало да отварят нашите машини, защото с тях не е имало проблем", сподели още Светослав Василев.

Преди няколко седмици от "Сивико" доставили още четири машини на заводи в България, като очакванията на компанията са да бъдат поръчани още четири такива машини. 

Corning е един от водещите световни иноватори в науката за материалите. Със 170-годишна история на променящи живота изобретения Corning прилага несравнимия си опит в науката за стъклото, науката за керамиката и оптичната физика заедно със своите задълбочени производствени и инженерни възможности, за да разработи продукти, които трансформират индустриите и подобряват живота на хората.

Corning произвежда оптични влакна и кабели в Северна Каролина повече от 40 години. С откриването на кампуса Trivium, Corning ще произвежда оптични кабели в два обекта в Hickory и в обекти в Newton и Winston-Salem. 

"Комет Интернешънъл Холдинг" придобива българската компания за клинични изследвания "Комак Медикал"

Голяма сделка на българския фармацевтичен пазар

Придобиваната компания има над 300 служители по света и у нас

Тези усъвършенствани производствени съоръжения ще добавят стотици работни места към съществуващата работна сила на Corning в Северна Каролина от повече от 5000 души. Новият кампус е част от поредица от инвестиции на Corning на обща стойност над 500 милиона долара от 2020 г. насам, които помагат да се посрещне нарастващото търсене на оптични и кабелни кабели и силните ангажименти на клиентите.

С двете нови съоръжения на кампуса, Corning ще помогне да осигурят на мрежовите оператори в САЩ кабел, от който се нуждаят, за да осигурят високоскоростна оптична свързаност на необслужваните общности, особено в селските райони на Америка.

Шведската компания NOTE придобива българската ATM Electronics

Шведска компания за електорника с 1400 служители придобива български конкурент в сделка за €3 милиона

Българската фирма има две производствени бази - в София и в Петрич