Швейцарската компания за производство на хранителни продукти Nestle e открила начин да прави шоколад без захар. Вместо него веригата за сладки изделия използва елемент от какаото като заместител, който е натурален и по-здравословен.

Хранителната компания използва патентована техника, която представлява превръщане на бялата целулозна част, покриваща какаовите зърна в пудра, съдържаща натурална захар, пише Bloomberg.

Nestle ще започне да продава известните си десерти KitKat с натурален шоколад 70% без добавена захар в Япония от есента. Досега тази част от какаовите зърна не е влизала в производството, а най-често се е изхвърляла.

Nestle може да използва същия процес за производството на мляко или бял шоколад по думите на Александър фон Мейлот, ръководител на производствения процес на веригата.

Хранително-вкусовата промишленост е под силен натиск от страна на потребителите и правителствата да прави по-здравословни продукти, с цел да се ограничат заболявания като диабета.

Действието на компанията вероятно ще я затвърди като лидер в индустрията. Nestle възнамерява да използва пудрата като заместител на захарта и в други страни от следващата година.

"Използването на пудрата прави продуктите ни премиум клас. Захарта е евтина съставка", обяснява той.

Новият 70% шоколад на Nestle ще съдържа с 40% по-малко захар от повечето продавани шоколадови барчета с добавена захар. Тъмният шоколад за KitKat десертите съдържа 12,3 грама захар на барче. По думите на Мейлот новият метод е случайно, а не целенасочено откритие.

Nestle продава част от бизнеса си срещу $10 милиарда

Nestle продава част от бизнеса си срещу $10 милиарда

Очаква се сделката да бъде приключена през второто полугодие