Сексуалният тормоз, съсипаният главен изпълнителен директор, вътрешните борби и остри противоречия, видими на всяко заседание на управителния съвет, както и големият съдебен процес не са засегнали бизнеса на Uber. Точно обратното.

Приходите на компанията за споделено пътуване се увеличават, загубите й се свиват, а глобалните резервации се увеличават със 150% на годишна база.

Това означава, че най-обсъжданата компания в Силициевата долина очевидно успява да се измъкне невредима от безпрецедентната серия от скандали, които я погълнаха през 2017 г., пише BBC.

Uber регистрира приходи от 1.75 млрд. долара за тримесечието до юни, а загубите спадат с 9% до все още значителните 645 млн. долара.

Инвеститорите обаче ще преглътнат тези загуби, тъй като повечето други ключови показатели се движат в положителна посока. Резервациите за превози нарастват със 17% спрямо предходното тримесечие. В световен мащаб, на всички пазари, пътуванията се увеличават със 150% в сравнение със същия период на миналага година.

Цифрите могат да се разглеждат като една от малкото положителни новини за Uber напоследък, но истинският тест ще дойде с течение на времето, тъй като компанията продължава да се опитва да попълни ключови ръководни позиции, след масовите напускания на мениджъри през последните месеци.

Бившият шеф на General Electric Джефри Имелт е фаворитът за нов главен изпълнителен директор. Силните финансови данни могат да улеснят намирането на подходящия човек за тази позиция, но компанията търси и главен оперативен директор, главен финансов директор и президент.

Травис Каланик, който бе принуден да напусне след натиск от страна на влиятелни членове на управителния съвет, управляваше Uber през по-голямата част от второто тримесечие, така че едва сега предстои да видим как превозвачът ще бъде засегнат от сътресенията в ръководството.

Борбата за надмощие в заседателната зала придоби драматичен обрат, след като главният инвеститор Benchmark Capital заведе съдебно дело срещу Каланик.

Компанията за рисков капитал обвинява бившият ръководител, че е вкарал в управителния съвет множество негови лоялни сътрудници, които да подготвят завръщането му като изпълнителен директор. Някои членове на борда категорично отхвърлиха тези обвинения и дори призоваха Benchmark да се оттегли от управителния орган.

И докато Uber все още е най-голямата платформа за споделени пътувания в света, пазарният дял на компанията е притиснат от силната конкуренция в най-големите градове, най-вече от Lyft.

Анализите показват, че в градове с "висока концентрация на служители в технологични компании", които са наясно с неволите на Uber, използването на Lyft се е увеличило значително.

Но в крайна сметка, позитивните данни за доказателство, че основаната от Травис Каланик компания запазва голямото си глобално влияние. Услугата се превърна в незаменима част от ежедневието на много хора по цял свят и въпреки всичко, не показва признаци да е в тежка криза.