Японската корпорация Sony Group разработи робот-андроид, който е способен да носи без да уврежда такива крехки и лесно деформиращи се предмети като чаша с вода или например торта. Очаква се следващата година роботът да бъде тестван в реални услови, т.е. при грижи за болни и възрастни хора, съобщи японският в-к Sankei, цитиран от ТАСС.

Роботът е оборудван със сензори, които му позволяват с голяма точност да изчисли разстоянието до обекта, точката на доставката и т. н. Сензорите на робота предотвратяват разливането на чаша с течност при пренасянето. Други сензори осигуряват необходимия натиск върху обекта по време на пренасянето. Роботът, например, е в състояние да пренесе букет цветя, без да ги повреди.

Такива устройства са предназначени да се използват предимно в болници и домове за възрастни хора, където има недостиг на персонал. Роботите ще могат да сервират храна и напитки, да подават термометри и лекарства. В бъдеще те по всяка вероятност ще могат да се използват и в хранително-вкусовата промишленост, търговията и други сфери.

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

PlayStation 5: Sony показа конзолата си от следващо поколение

Конзолите се оказаха устойчиви на икономически сътресения. Но как ще повлияе коронакризата на пазара?

Sony Group обединява компании, които произвеждат най-различни електрически уреди, включително игрови конзоли, видеотехника, както и широк спектър от т.нар. развлекателни продукти.

По оценката на експерти, през 2021 г. приходите на корпорацията Sony ще достигнат общо около 207 млрд. долара.