SpaceX е готова да достави един от най-високотехнологичните си товари до Международната космическа станция, предава CNN. По-късно днес ракета на компанията на Илън Мъск ще излети от земята, носейки на борда си суперкомпютър, създаден от HP. Ако мисията е успешна, той ще се превърне в най-мощният компютър, който ще работи в Космоса.

Астронавтите, които в момента се намират на Международната космическа станция, имат доста устройства, които могат да се купят и от магазините на Земята, включително лаптопи от HP. Но суперкомпютърът е нещо различно. Според инженерите от компанията-производител той е между 30 и 100 пъти по-мощен от обикновения десктоп компютър.

Той ще се използва за обратбока на изображения от сателити, чиято резолюция наскоро бе увеличена. Това обаче доведе до "задръстване" на комуникацията между Земята и Космоса. Те вече са с размер от 200 до 300 пъти по-голям, отколкото преди.

Инженерите имат съмнения дали компютърът ще работи в условията на Международната космическа станция, но ако успее - това биха били добри новини за много компании на Земята, които искат снимки с висока резолюция на реколтата или петролните полета.