Известният като "холандското селище" - най-голям апарт и хотелски комплекс в Поморие - Sunset Resort, обяви фалит. Това потвърдиха пред Money.bg представители на комплекса. По тяхна информация около 500 души вече са останали без работа, като не е ясно дали и как бъдат обезщетени. В курортното селище има близо 3000 легла - хотелска част и апартаменти - повечето от тях обикновено са заети от май до октомври, а една част и целогодишно.

От мениджмънта на комплекса отказаха коментар за това каква е причината за обявения фалит. Кметът на Поморие Иван Алексиев от своя страна заяви, че собственикът му го затваря заради битови спорове с част от собствениците на жилища.

"Част от собствениците не искат да си плащат общите части, тока и водата. Те настояват за собствени електромери и не могат да се разберат", заяви Алексиев.

Sunset Resort са едни от най-големите данъкоплатци в община Поморие. Собствениците на апартаменти в комплекса са предимно ирландци и руснаци, които от години са в спор с управата заради сметките за ток и вода и високите такси за поддръжка, които според запознати са от порядъка на €1000 на година.

От 800 до 1200 евро на квадрат: Бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие

От 800 до 1200 евро на квадрат: Бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие

Основно купувачите са българи, работещи в чужбина

Макар че имат самостоятелни водомери и електромери, апартаментите в комплекса най-вероятно нямат отделни партиди за ток и вода и плащат по цени, определени от хотелската управа. Разкриването на нови партиди, което по принцип е задължение на строителя, е доста скъпо и струва по около 1000 лева за всяка.

Токът също е много скъп. Хотелите купуват електроенергията си от свободния пазар, така че използваният от апартаментите ток сигурно се плаща по цени като за бизнеса, в които са в пъти по-високи от тези за битовите потребители.

Кметът на Поморие подчерта, че затвореният комплекс бъде сериозно предизвикателство за летния сезон на 2023 година, защото първо - общината ще загуби пари от много по-малкото туристи, и второ - голяма част от местните хора, които са били ангажирани със сезонна работа в "холандското селище", догодина може и да не работят на територията на общината.

"Затварянето на този комплекс със сигурност ще се отрази много негативно върху развитието на туризма в Поморие и най-вече върху квартал "Св. Георги", където се намира туристическото съоръжение. Доколкото знам, комплексът няма да отвори следващото лято, може да не отвори и следващите 4-5 години", заяви кметът.

Заради спрените полети от Русия към България, скъпите билети и забраните за пътуване тази година са дошли много малка част от руснаците, които са сред най-многобройните собственици на жилища в комплекса. Голяма част от тях не са си платили дължимото. Дълго време инвеститорът е поемал техните разходи, но вече не може да го прави, научи Money.bg.

Всяка пета компания у нас е застрашена от фалит

Всяка пета компания у нас е застрашена от фалит

Тревожните данни са от ежегодното представителното проучване на EOS