Създателите на предстоящ космически филм с Том Круз, на който актьорът е съпродуцент и който трябва да бъде заснет на Международната космическа станция (МКС), обявиха, че ще прикачат филмово студио към космическата станция в разработка с базираната в Хюстън компания Axiom.

Филмоното студио Space Entertainment Enterprise, със седалище във Великобритания, основано от продуцентите Елена и Димитрий Лесневски, е сключило договор с Axiom за изграждането на космическата снимачна площадка, съобщава CNBC. Наречена SEE-1, това ще бъде "първото в света студио за филмово съдържание и забавление в космоса".

SpaceX изстрелва първите туристи в орбита от 2009 година насам

SpaceX изстрелва първите туристи в орбита от 2009 година насам

Кои са пасажерите?

Според информацията модулът SEE-1 трябва да е готов през декември 2024 г. Той ще бъде прикрепен към друга част, изградена от Axiom, която компанията планира да свърже с Международната космическа станция през септември 2024 г.

"Това ще разшири функциите на МКС и ще подчертае набора от възможности, които новата глобална космическа икономика тепърва ще предлага", заяви главният изпълнителен директор на Axiom Майкъл Суфредини.

Говорител на Space Entertainment Enterprise е потвърдил пред CNBC, че компанията е "в производство на предстоящ филм с Том Круз, който ще бъде заснет в космоса". Холивудската суперзвезда е един и най-влиятелните американски продуценти, така че не  еизненадващо, че влиза и в този космически проект ив ролята на копродуцент, коментират експерти от киноиндустрията на САЩ.

Финансовите подробности за договора на студиото с Axiom, както и стойността на целия проект и на предстоящия филм все още не са разкрити, но вероятно сумата ще е "космическа".

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

Двете компании подписаха сделка