Toyota Motor Corp очаква оперативната ѝ печалба да нарасне с 14% до 2,5 трлн. йени ($23 млрд.), предава Reuters.

Най-големият производител на автомобили в света очаква подновеното търсене в Съединените американски щати, най-големият пазар за компанията, да подхрани възстановяването. Прогнозите са за повишение на продажбите от 6,4% до 10,55 млн. тази година.

"Заради разпространението на Covid-19 във всеки регион продажбите намаляха значително през първата част на фискалната година. Но през втората част обемите растат в много региони", казва главният изпълнителен директор Кента Кон.

Акциите на Toyota се покачиха с 2,1% след отчета. В същото време по-малкият конкурент Nissan изгуби 10% от пазарната си капитализация след отчайваща прогноза.

Toyota изненада инвеститорите и конкурентите си миналото тримесечие, когато заяви, че производството няма да бъде сериозно засегнато от продължаващия недостиг на полупроводници — макар че Volkswagen, General Motors, Honda, Ford и Stellantis бяха принудени дори да спрат временно производството в някои заводи.

Автомобилната индустрия е изправена пред недостига от края на миналата година, а пожар в завод в Япония и бурята в Тексас влошиха положението. Анализатори посочват, че Toyota не е засегната заради решението си да се презапаси.

Производителят на RAV4 и Corolla почти удвоява оперативната си печалба през четвъртото тримесечие на фискалната година, която приключва на 31 март, до 689,8 млрд. йени. Печалбата бе 369,9 млрд. йени година по-рано.

Във вторник Nissan съобщи, че ще успее да излезе на нула през тази година, въпреки очакванията, че ще успее да постигне печалба. Honda, вторият най-голям производител в Япония, ще отчете резултатите в петък.

Половинвековната традиция в автомобилната индустрия, която е под заплаха

Половинвековната традиция в автомобилната индустрия, която е под заплаха

Преди 50 г. Toyota дава на света модела "точно навреме" и всички я следват. Сега компанията върви в обратна посока